Topal ördek değil enerji deposu

“Enerji doldum. Başkanlığımın 4. periyodunda olabilecekleri heyecanla bekliyorum. Nereden bakarsanız bakın Amerika’nın dirilişi gerçektir. Çok uzun zamandır olmadığımız kadar iyi bir konumdayız.”

Yayınlanma: 21.12.2014 - 14:22
Abone Ol google-news

Noel tatili için memleketi Hawaii’ye uçmadan yıl sonu basın toplantısı yapan ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’dan IŞİD ve ebolaya uzanan krizlerle görevdeki en zor yılı olan 2014’ün, ülkesinin en büyük ilerleme kaydettiği yıl olduğunu savundu.

Geçen ayki ara seçimlerde Kongre’yi Cumhuriyetçilerin ele geçirmesinin ardından son iki yılında “topal ördeğe” dönüştüğü görüşünü reddeden Obama, ABD’de ekonomik büyüme ve istihdamın artması, İran’la müzakereler, Küba ile  normalleşmeyi arkasına alarak şu mesajı verdi: “Enerji doldum. Başkanlığımın 4. periyodunda olabilecekleri heyecanla bekliyorum. Nereden bakarsanız bakın Amerika’nın dirilişi gerçektir. Çok uzun zamandır olmadığımız kadar iyi bir konumdayız.”

Kadınlara pozitif ayrımcılık

Bu rahatlıkla gazetecilerle şakalaşan Obama, erkek gezetecilere kendisiyle sık röportaj yapan TV muhabirlerine soru sorma hakkı vermedi, sadece yazılı basından 8 kadın gazeteciyi yanıtladı, araya kaynamaya çalışan erkekleri “haytalar” diye azarladı. Sosyal medyayı coşturan bu jest, WSJ’ye “Kadınlar 8, erkekler 0”, ABC News’a “Obama tarih yazdı”, Time’a “Kadın hâkimiyetinde basın toplantısı” manşetleri attırdı. Beyaz Saray sözcüsü, bunu kasıtlı yaptıklarını belirtti: “ABD Başkanı’nı takip etmenin türlü zahmetine katlanan çeşitli haber kuruluşlarından çok sayıda kadın gazetecinin varlığını vurgulamak için eşsiz bir fırsatı kaçırmadık.”

Fidel’in rekoru

Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile telefonda konuşması ve diplomatik ilişkileri başlatmasına da değinen 53 yaşındaki Obama, tez zamanda kendisinin Havana, Castro’nun Washington ziyaretinin mümkün olmadığını söyleyip ekledi: “Henüz genç sayılırım, bir ara Küba’yı ziyaret edip halkıyla kaynaşmanın keyfini yaşayacağıma inanıyorum.” Telefonda pozisyonlarını Castro’ya 15 dakika anlattıktan sonra, uzun konuştuğu için özür dilediğini söyleyen Obama, Raul’un esprili yanıtını aktardı: “Endişelenmeyin Sayın Başkan, hâlâ gençsiniz ve Fidel’in rekorunu kırma fırsatı var, o bir keresinde 7 saat konuşmuştu.” Ardından Raul’un kendisinin iki katı fazla konuştuğunu belirtip “Ben de ‘Demek sizde ırsi’ deme fırsatını kaçırmadım tabii” diyerek güldürdü. Obama, tatil sevincini “Amerikan kurumları bazen çalışmadıklarında işler daha iyi gidebiliyor. Hadi, ben de tatile kaçtım” diye paylaşan Obama, Hawai dilinde “İyi Noeller” diledi: “Mele Kalikimaka.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler