Teröre destek veren hamle

ABD’nin İranlı komutan Süleymani suikastı sonrasında NATO ülkedeki eğitimi askıya aldı.

Yayınlanma: 05.01.2020 - 02:00
Teröre destek veren hamle
Abone Ol google-news

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Şii milis güç Haşdi Şabi’nin iki numaralı ismi Ebu Mehdi el Mühendis’i Irak’ta düzenlediği hava saldırısıyla öldürmesinin ardından savaş senaryolarının yeniden alevlendiği bölgede eller tetikte. İran ve Irak Haşdi Şabi’den “intikam” çağrıları yükselirken NATO Irak’taki birliklerin eğitimini askıya aldığını duyurdu. NATO’nun Irak’taki faaliyetleri kapsamında bu ülkenin güçleri IŞİD’le mücadele hedefiyle eğitiliyor. 

NATO Sözcüsü Dylan White, gelişmelere ilişkin İttifak Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ABD Savunma Bakanı’nın telefonda görüştüğünü belirtti. “İttifakın misyonu sürüyor. Ancak eğitim faaliyetleri askıya alındı” dedi. Bir ABD’li yetkili ise AFP’ye yaptığı açıklamada, Irak birliklerine destek veren ABD liderliğindeki güçlerin IŞİD’e yönelik operasyonlardan şimdilik kısmi olarak çekildiğini söyledi. Bölgedeki ABD varlıklarının korunmasına yönelik önlemlerin artırıldığına işaret etti. Daha önce Irak’ta ABD’nin yaklaşık 9 üssü, beş bin askeri olduğu haberleri gündeme yansımıştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon önceki gün ise bölgeye ek 3 bini aşkın askerin gönderilme kararını açıklamıştı. Bu, ABD’nin Ortadoğu’da kalıcılığını artırma hedefinde olduğu yorumlarını beraberinde getirmişti. 

35 HEDEF MENZİLDE

DW’nin haberinde de Alman ordusu tarafından yapılan açıklamada NATO kararının bölgede konuşlanan askerler için tedbir niteliğinde olduğu ve Irak’ta eğitim görevi üstlenen tüm müttefik ülkeleri kapsadığı belirtildi. Kimi yorumda ise NATO’nun eğitimi askıya alma kararının IŞİD’e karşı zafer ilan eden Irak’ta IŞİD, El Kaide gibi cihatçı yapılanmaların yeniden alan kazanmasına yol açabileceği kaygılarına dikket çekiliyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı da dün Irak’ta karışıklığın devam etmesi halinde IŞİD gibi örgütlerin yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu. 

Bu arada Tahran’ın misilleme olasılığına yönelik uluslararası toplumdan sağduyu çağrıları geliyor. İran Devrim Muhafızları komutanlarından Gulam Ali Ebu Hamza ise Süleymani’nin intikamını alacaklarını ve İsrail’in başkenti Tel Aviv ile birlikte ABD’nin bölgedeki 35 hayati noktasının İran’ın menzilinde olduğu tehdidinde bulundu. İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in haberine göre, Ebu Hamza, “Hürmüz Boğazı Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhribi ve savaş gemisi Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Basra Körfezi’nden geçiş yapıyor” dedi.

ABD basınına yansıyan haberlere göre ise İran’ın BM Büyükelçisi Mecid Ravanchi’nin Süleymani’nin öldürülmesinin yanıtsız kalmayacağını söyledi. “Askeri eyleme yanıt askeri olacak. Kim tarafından, ne zaman, nerede... Bunu göreceğiz” dedi. 

Devrim Muhafızları Komutan Yardımcılarından Ali Fadavi de Washington’ın kendilerine yönelik misillemeye orantılı bir şekilde yapması yönünde çağrıda bulunduğunu savundu. Kimi kaynak ABD’nin bu isteği,  diplomatik ilişkileri olmayan iki ülke arasında teması sağlayan İsviçre arabuluculuğunda ilettiğini iddia etti

ABD ile İran’ın savaş sahasına dönen Irak’ta başkent Bağdat havaalanı yakınında önceki gün bir araca düzenlenen İnsansız Hava Araçlı saldırıda, Tahran’ın son yıllarda Suriye’den Irak, Lübnan, Yemen’e uzanan geniş alanda etkinlik kazanmasında en önemli isim olarak görülen Süleymani ölmüştü. Bizzat ABD Başkanı Donald Trump’ın emrini verdiği operasyonda Irak’ta etkin güç olan Şii milis Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Mühendis, bazı İranlı subayların da aralarında olduğu 10 kişinin öldüğü duyurulmuştu. 

BAĞDAT’TA DEV TÖREN 

Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün İranlı komutan Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Mehdi El Mühendis için geniş katılımlı cenaze töreni düzenlendi. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Şii din adamı Ammar El Hekim, eski başbakan Nuri el Maliki’nin de yer aldığı binlerce kişinin katıldığı törende ABD ve İsrail karşıtı sloganlar atıldı.  “ABD’ye ölüm, intikam” sesleri yükseldi. Mühendis’in cenazesinin Necef’te defnedileceği duyuruldu. Süleymani’nin cenazesinin ise İran’a götürülerek, burada da yapılacak törenlerin ardından salı günü memleketi Kirman’da defnedilmesi bekleniyor. Tahran yönetimi, Süleymani’nin ölümünün ardından ülkede 3 günlük ulusal yas ilan etmişti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon