Suriye ordusu Serakib’e girdi

Suriye ordusunun İdlib'in yakınlarındaki Serakib kasabasına girdiği açıklandı.

Yayınlanma: 07.02.2020 - 00:00
Suriye ordusu Serakib’e girdi
Abone Ol google-news

Rusya ve İran’a bağlı milisler tarafından desteklenen Suriye ordusunun, Türkiye’nin askeri gözlem noktalarının bulunduğu stratejik Serakib kentini ele geçirdiği öğrenildi.

Reuters'in haberine göre, Halep-Şam-Lazkiye bağlantısını sağlayan M-4 ve M-5 karayollarının kesiştiği noktadaki stratejik Serakib ilçesinin doğu ve güney kesimlerindeki tüm yerleşimleri alan Suriye ordusu, kenti ele geçirdi.

Suriye Resmi Haber Ajansı'nda (SANA) yer alan bilgiye göre kentin dört bir yanından giriş yapan hükümet güçleri, Serakib'deki hücreleri ve mayınları temizlemek için çalışma başlattı.

İdlib’de son dönemde yaşananlar uluslararası güçlerin de gündeminde. ABD, İngiltere ve Fransa, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni acil olarak toplantıya çağırdı. Avrupa Birliği (AB), İdlib’de çatışmaların durması talebinde bulundu. 

TSK’DEN SEVKIYAT

Bölgede bulunan TSK’ye ait gözlem noktaları da çevrelenmiş durumda. Suriye ordusuna bağlı güçlerin ayrıca İdlib üzerinden Halep yolunu açtığı da gelen bilgiler arasında. 

Ay başından bu yana Suriye’de önce 4 Rus askeri uzmanının öldürüldüğü iddia edilmiş, ardından TSK ve ÖSO kontrolündeki El Bab’da çatışmalar alevlenmiş, Türkiye İdlib’e yüzlerce zırhlı araç sevk etmiş ve Suriye ordusunun saldırısı sonucunda 7 Türk askeri ve bir sivil şehit olmuştu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, İdlib’deki El Nusra bağlantılı militanların ocak ayının son iki haftasında binden fazla saldırı düzenlediği, bu saldırılarda Rus ve Türk askeri uzmanların öldüğü duyuruldu. Türkiye ve İran ile Suriye konusunda “yakın koordinasyonun sürdüğü” de belirtildi. Rus uzmanların ölümüyle ilgili yerel basında çıkan haberler Moskova tarafından daha önce teyit edilmemişti. Rus Dışişleri’nden sonra Kremlin’den yapılan açıklamada da “İdlib’de Türkiye’nin sorumluluk alanındaki militanlar Suriye hükümet güçlerini ve Rus askeri altyapısını hedef almaya devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise İdlib’de tüm tarafları insani yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırması için gerekli adımları atmaya çağırdı.

JEFFREY RUSYA’YI SUÇLADI

ABD’den İdlib konusunda Türkiye’ye sıcak mesajlar gelmeye devam ediyor. Beyaz Saray Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Suriye saldırısında sadece Rusları değil, aynı zamanda İran ve Hizbullah’ın da aktif rol aldığını görüyoruz. Saldırıların sadece M4-M5 karayolunu ele geçirmek için mi, yoksa daha fazlası için mi yapıldığına emin değiliz” dedi. Moskova’yı “ABD’nin bölgedeki varlığına meydan okumak amacıyla Suriye’nin kuzeyindeki çatışmasızlık anlaşmasının şartlarını ihlal etmekle” suçlayan Jeffrey, “Rusya, politikalarını değiştirmeli” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye’nin ihtiyaçlarına destek vermek konusunda temasta olduklarını da sözlerine ekledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon