Çipras hızlı başladı... İlk önce barikatlar kalktı

Başbakan Aleksis Çipras, ilk iş olarak parlamentonun önündeki barikatları kaldırdı. Ayrıca, troyka ile anlaşmanın hilafına, özelleştirmeleri durdurdu ve işten çıkarılanları yeniden işe almaya başladı.

Yayınlanma: 29.01.2015 - 13:11
Abone Ol google-news

Yunanistan’da pazar günkü seçimi kazanan Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) lideri ve Başbakan Aleksis Çipras dün ilk kabine toplantısında tüm Avrupa’yı ilgilendiren mesajlar verdi. Çipras ilk iş olarak Yunan Parlamentosu'nun önündeki barikatları kaldırdı. “Önceliğimiz ortaklarımızla borç anlaşmalarını yeniden müzakere ederek adil, işler ve herkes için faydalı çözüme varmak” diyen Çipras, ilk iş olarak troyka ile anlaşmanın hilafına, özelleştirmeleri durdurdu ve işten çıkarılanları yeniden işe almaya başladı. Maliye Bakanı Yannis Varufakis de Kasım 2013’te bakanlıkta işten çıkarılan 600 kadın temizlik işçisini geri çağırdı.

 

‘Avrupa çapında yeni anlaşma’

Çipras, kabineye hitabında, 1930’larda ABD’yi Büyük Buhran’dan çıkarmak için Başkan Franklin D. Roosevelt’in yürürlüğe soktuğu sosyo-ekonomik programa (Yeni Düzen) atıf yaptı. “Pan-Avrupa Yeni Düzeni” istediğini belirten solcu lider, borçların yeniden yapılandırılması müzakerelerinde “AB ile restleşme peşinde olmadıklarını” ama Yunanistan’a “kul-köle muamelesine de izin vermeyeceklerini” söyledi. “Toplumsal kurtuluş hükümeti” olduklarını belirten Çipras, troykanın dayattığı ve önceki hükümetlerin yakalamaya odaklandığı “bütçe fazlası hedefini gerçekçi olmadığı için kaldırdıklarını, ellerine geçen parayı borç ödemek için değil, ekonomiyi canlandırmak için kullanacaklarını” duyurdu.

Bu sözlerin yarattığı şok etkisini dengelemek için Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, faturaları “başka ülkelere ödetmek gibi bir adaletsizlik peşinde olmadıklarını” belirtti. Yeni Yunan hükümeti, ilk iş olarak, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı’nın yüzde 67’sinin Çin şirketi COSCO’ya satışına yönelik özelleştirmeyi durdurdu.

 

Sırada elektrik

şirketi PPC ile demiryolları var. Kemer sıkma için işten çıkarılmış memurlar da geri dönecek, ama rakam açıklanmadı. Varufakis maliye bakanlığında danışman sayısını azaltıp işten atılan kadın temizlik işçilerini yeniden işe alacaklarını söyledi. Alman Başbakan Yardımcısı, Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel ise “Dayanışma ve adillik çift yönlü yoldur. Atina kendisine dayanışma göstermiş Avro Bölgesi ve Alman halkına adil olmalı” vurgusu yaptı.

Çipras hükümetinin AB ile ilk krizi Rusya yüzünden çıktı. AB’nin Rusya’ya yaptırımları daha da sertleştireceğini duyurmasının ardından Atina’dan “Bizim onayımız alınmadan yayımlanmıştır. İçeriğini onaylamıyoruz” açıklaması geldi. Hatta Çipras AB Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini’yi arayıp çattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler