8 dakikada kıyamet

Barselona-Düsseldorf seferini yapan Airbus A320 tipi bir yolcu uçağı havalandıktan iki saat sonra Fransız Alpleri’nin güneyinde düştü. 144 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan uçağın 38 bin feet yükseklikteyken irtifa kaybetmeye başladığı öğrenildi. 8 dakika boyunca irtifa kaybeden uçağın 24 yıllık olduğu, kontrollerinin dün yapıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 24.03.2015 - 12:46
Abone Ol google-news

Avrupa büyük bir havacılık trajedisiyle sarsıldı. Barselona-Düsseldorf seferini yapan Germanwings Havayollarının Airbus A320 tipi yolcu uçağı Fransız Alpleri’nin güneyinde düştü. 144 yolcu ve 6 mürettebattan kurtulan olmadı. Kazada Türk asıllı Alman vatandaşı 50 yaşındaki Muradiye Lochman isimli bir kadın öldü. Yetkililer terör saldırısı ihtimali üzerinde durmadıklarını açıkladı.

Uçak faciasında enkaza ulaşıldı - VİDEO

Lufthansa’ya bağlı ekonomik biletler sunan Germanwings Havayolu’na ait içinde ikisi bebek, 16’sı öğrenci 150 kişinin bulunduğu uçak İspanya’nın sahil kenti Barselona’dan dün yerel saat ile 08.55 itibarıyla havalandı. Uçakla 5 bin feet yükseklikteyken bağlantı kesildi, yaklaşık 8 dakika sonra da uçak radarda kayboldu.

Çavuşoğlu: Düşen uçaktaki Türk yolcu sayısını açıkladı

Uçağın enkazına ait ilk parçalara ulaşıldı (Foto Galeri)

Dışişleri Bakanlığı: Uçakta bir vatandaşımız var

Uçak paramparça oldu

İlk aramalar uçağın, Fransa’nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Nice kentine 100 km. uzaklıktaki Barcelonette bölgesindeki Meolans- Revel köyündeki karlı, dağlık alana düştüğünü gösterdi. Sarp bir kayalığa çarpan uçağın acil durum sinyali vermediği belirtildi. Uçağın paramparça olduğu, enkaz bölgesindeki en büyük parçanın otomobil boyutunda olduğu belirtildi. Görgü tanıkları düşme anını “Küçük bir deprem gibiydi” diye tanımlarken uçak ve ceset parçalarının geniş bir alana dağıldığını söyledi.

Enkaz 2 bin metrede

Fransa-Almanya-İspanya haberin duyulmasıyla birlikte arama kurtarma çalışmaları için harekete geçerken bölgeye helikopterlerle ekipler gönderildi. Yetkililer enkazın 2 bin metre yükseklikte bir alanda olduğunu söylerken arama çalışmalarının zorluğuna dikkat çekti. Bölgeye ilk ulaşan ekipler uçağın karakutularından birini buldu.


67 Alman, 45 İspanyol

Kimi kaynak, uçakta 67 Alman yolcunun bulunduğunu öne sürerken İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria yolcuların yaklaşık 45’inin İspanyol soyadı taşıdığını aktardı. Yolculardan birinin Belçikalı olduğu iddia edildi.

Merkel Fransa’ya gidiyor

İspanya kralı VI Felipe facia haberini, Kral olarak ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiği Fransa’da aldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Felipe birlikte kameraların karşısına geçerek yaptıkları açıklamada olaydan duydukları üzüntüyü dile getirerek, kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi. Hollande’ın faciayla ilgili telefonla arayarak bilgi verdiği Almanya Başbakanı Angela Merkel de olaydan dolayı şokta olduğunu, bugün Fransa’ya gideceğini söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, “Dualarımız Almanya ve İspanya ile” dedi.

8 dakika irtifa kaybetti

Germanwings CEO’su Thomas Winkelmann dün ilk açıklamasında “Uçaktaki yolcuların listesi önümüzde. Ancak gizlilik sebebiyle açıklamıyoruz. Önce ailelerine bildireceğiz” dedi. Winkelmann, “İspanya Schengen ülkesi olduğu için pasaport kontrolü yapılmıyor. Yolcularla ilgili yalnızca genel bilgilere sahibiz” dedi.

Germanwings CEO’su Winkelmann da uçağın saat 10.45’te 38 bin feet yüksekliğe ulaştığını ancak 1 dakika sonra irtifa kaybı meydana geldiğini açıkladı. Uçağın 8 dakika boyunca irtifa kaybettiğini, hangi sebeple alçaldığını bilmediklerini, ardından radarla irtibatının koptuğunu ve düştüğünü belirtti. Uçağın son kontrollerinin Lufthansa tarafından önceki gün yapıldığını, uçağın kaptan pilotunun 10 yıllık tecrübesinin bulunduğunu söyledi. Düşen uçağın 1991’den beri kullanıldığını da ekledi. Uçağın önceki gün Düsseldorf Havalimanı’nda “Lufthansa Technik” şirketinde rutin kontrolden geçirildiğini ifade eden Germanwings CEO’su Winkelmann, son genel kontrolün ise 2013’ün yaz aylarında yapıldığı bilgisini paylaştı.

Uçağın halen kullanılan A320’lerin en eksilerinden biri olduğu öğrenildi.

Pilotlar uçmayı reddetti

Kazanın ardından Almanya’daki bazı havalimanlarında mürettebatın sefer yapmayı reddetmesi nedeniyle Germanwings’in çok sayıda seferleri iptal edildi. Spiegel dergisinin haberine göre bazı pilotlar Airbus uçaklarıyla sefer yapmayı reddetti Haberde, bazı Lufthansa seferlerinin de yapılmadığı belirtildi. Pilotların, düşen uçak teknik sebeplerden dolayı önceki gece saatlerce yerde kaldığı için uçmayı reddettiği öne sürüldü. Haberde, söz konusu uçakta “Nose Landing Door” olarak adlandırılan ve uçağın gövdesinde bulunan bir kapıda sorun yaşandığı kaydedildi. Lufthansa, sorunu kabul etti ancak giderildiğini açıkladı. Şirket, 500 uçuştan 30’unun iptal edildiğini açıkladı.

Son dakika kararı kurtardı

Bir kişinin son dakika seyahat planını değiştirerek ölümden döndüğü ortaya çıktı. BBC’nin haberine göre, David Cabanes Barselona’dan Düsseldof’a dün uçmak üzere Germanwings’ten daha önce bilet aldı. Ancak ardından ani kararla biletini bir gün önceye değiştirdi ve pazartesi günü uçağa bindi.

Fuardan dönüyorlardı

Uçağın yolcuları arasında Almanya’nın Köln kentinde 24-27 Mart tarihleri arasında yapılacak bir gıda fuarına katılmayı planlayan bazı İspanyol firmaların temsilcileri ile Barselona ve Mayorka’da yaptıkları tatilden sonra evlerine dönen Alman vatandaşlarının olduğu bildiriliyor.

Üç ülkede kriz masaları

Kazanın ardından İspanya, Fransa ve Almanya’da kriz masaları oluşturuldu. da kriz masası oluşturdu. İspanya’daki kriz masasını yöneten Başbakan Mariano Rajoy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “mağdur olan ailelere yardım edebilmek için ellerinden geleni yapacaklarını” ifade etti. Kazadan dolayı İspanyol Meclisi de dün ve bugünkü çalışmalarının büyük bölümünü iptal etme kararı aldı.

Logolar siyaha döndü

2002 yılından bu yana faaliyette olan, Avrupa’nın pek çok noktasına uçuş yapan Germanwings’in geçmişte böyle bir ölümcül kazaya adının karışmadığı gelen bilgiler arasında. Kaza haberinin ardından Germanwings’in Twitter hesabından şirket logosu siyaha dönüştürüldü. Benzer uygulama Lufthansa’dan da geldi.

Fransa’da grev kararı ertelendi

Daha önce Fransa’da greve çıkma kararı alan kule kontrol sendikası ise facianın ardından eylemlerini askıya aldığını açıkladı. Bu arada Airbus’un dün yerel saat ile 11.41’de hisseleri yüzde 1.78 değer kaybederek 58.93 Avro’ya düştü.


Hollande: Ölenler arasında Türkler de var - VİDEO

Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Tabii ki kazanın sebebini bilmiyoruz. Açıkçası kazanın koşullarına bakıldığında, 142 ila 150 arasında yolcunun ölmüş olmasından korkuyoruz" demişti.


Fransa'da yolcu uçağı düştü - VİDEO

 

LUFTHANSA'DAN İLK RESMİ AÇIKLAMA

Germanwings'in sahibi Lufthansa Havayolları CEO'su Carsten Spohr, Lufthansa'nın resmi twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yapmıştı: "4U 9525 sefer sayılı uçuşa ne olduğunu henüz bilmiyoruz. 4U 9252'te bulunan yolcularımızın ve mürettebatımızın aileleri ve arkadaşılarına en derin üzüntümü bildiririm. Eğer korkularımız doğruysa, bu Lufthansa için kara bir gün. Sağ kalanlar bulmayı umuyoruz."

GERMANWİNGS'DEN AÇIKLAMA

Germanwings’ten düşen uçakla ilgili açıklama yapıldı: Açıklama şöyle: “Germanwings bugün (24 Mart 2015) yerel saat ile 11:00 civarında Airbus A320 uçağının Nice şehri yakınlarında kaza geçirdiğini büyük bir üzüntü ile teyit eder. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barselona-Düsseldorf seferini gerçekleştirmekteydi. Uçakta 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Bu noktada elimizde kesinleşmiş daha fazla bilgi bulunmamaktır. Germanwings kapsamlı bir araştırma sürdürmektedir. Konuyla ilgili kesin bilgiler elimize ulaştıkça sizinle paylaşıyor olacağız.”

AIRBUS'DAN AÇIKLAMA

Aifrbus firmasından yaşanan uçak kazası ile ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde: "Fransız Alplerinde gerçekleşen Germanwings 4U 9525 kazası Airbus bugün yerel saat ile 11.00 sıralarında Fransız Alplerinde Prads-Haute-Bleone'de Germanwings Havayolları'na ait A320 uçağının bir kazaya uğradığını doğrulamaktan büyük üzüntü duymaktadır. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barcelona, İspanya'dan Dusseldorf, Almanya'ya tarifeli sefer gerçekleştirmekteydi.

Kazaya karışan D-AIPX tescilli MSN (üreticinin seri numarası)147, Lufthansa'ya üretim bandından 1991 yılında teslim edilmiştir. Uçak 46,700 uçuşta yaklaşık olarak 58,300 saat uçuş gerçekleştirmiştir. Uçak CFM 56-5A1 motorları ile güçlendirilmiştir. Şu anda elimizde başka kesin bilgi bulunmamaktadır.

ICAO annex 13 uyarınca, teknik danışmanlardan oluşan Airbus ekibi, araştırmadan sorumlu olan Fransız BEA'ya yardım etmek üzere yola çıkacaktır.

A320'ler, standart iki sınıf düzeninde 150 yolcu kapasitesine sahip çift motorlu ve tek koridorlu uçaklardır. İlk Airbus A320, 1988 yılının Mart ayında hizmete girmiştir. Bugüne kadar tüm A320 filosu 85 milyondan fazla uçuşta 150 milyondan fazla saat uçuş gerçekleştirmiştir.

Airbus, detaylar otoriteler tarafından doğrulandıkça kesin bilgileri aktarmaya devam edecektir. Airbus çalışanlarının tüm duaları 4U 9525 kazasından etkilenen yolcu ve mürettebatın aile ve yakınlarıyla."

 

Uçağın rotası AirLive.net tarafından şöyle gösterildi:

Köln-Bonn Havalimanı'nda basın toplantısı düzeleyen Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler