Rusya’dan çok sert uyarı

Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye’nin Irak’a yönelik hava saldırılarının “meşruiyet bakımından kuşkular uyandırdığını ve devletler hukukuyla bağdaşmadığını” söyledi.

Yayınlanma: 07.08.2015 - 06:00
Abone Ol google-news

Türkiye’nin Irak’ta PKK’ye yönelik hava saldırılarına uluslararası tepkilere Moskova da katıldı. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yaptığı hava saldırılarının devletler hukukuyla bağdaşmadığı mesajı verdi. Medvedev, Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik bombardımanlarını sürdüren ABD liderliğindeki koalisyonu eleştirirken bu oluşumun BM’nin devre dışı bırakılarak, Şam dışlanarak oluşturulduğu görüşünü dile getirdi.

Rus ajanslarının Medvedev’in Mısır basınına verdiği demeçlere dayandırdığı, Deutsche Welle’nin aktardığı haberine göre Rusya Başbakanı ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye’deki IŞİD’e yönelik operasyonlarına işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “Bu tür faaliyetler, meşruiyet açısından ciddi kuşkular uyandırmakta. Bu arada Türk askeri uçakları da geçenlerde Irak’a yönelik saldırılar düzenledi. Bu da benzer şekilde (meşruiyet bakımından) kuşkular uyandırıyor.”

Muhalifler Rusya’ya

ABD ve AB’den de hafta başından beri Türkiye’nin Irak’taki bombardımanlarına “orantılı güç kullanılmalı, çözüm sürecinden vazgeçilmemeli” yönünde ikazlar gelirken son olarak önceki gün de Katar dışındaki Arap Birliği üyeleri Ankara’yı kınamıştı.

Şam’ın yakın müttefiki Rusya’nın, önceki gün IŞİD’e karşı Irak, Suriye hükümetleri ve Kürt güçleri temelinde bölge ülkeleriyle yeni koalisyon kurulmasına yönelik yeni bir plan hazırladığı basına yansımıştı. Rusya Dışişleri Bakanı’nın muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu’nu Moskova’ya davet ettiği, buna olumlu yanıt aldığı da belirtiliyor.

ABD ile uzlaşı

Rusya ile ABD’nin Suriye’deki kimyasal silah saldırılarının arkasında hangi tarafların olduğunun belirlenmesini öngören BM karar tasarısında anlaşmaya vardığı kaydedildi. Tasarının bugün BM’de oylamaya getirilebileceği belirtiliyor. ABD’nin kendisi gibi BM Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı olan Rusya’nın desteğini almış olmasının önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Zira Rusya daha önce Suriye hükümetine yönelik BM tasarılarını birçok kez veto etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler