Yolsuz başkan hapiste

Guatemala’da adı milyonlarca dolarlık yolsuzluğa karışan ve dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından istifaya mecbur kalan Devlet Başkanı Otto Perez tutuklandı. Perez, eski başkan olarak ilk gecesini askeri cezaevinde geçirdi.

Yayınlanma: 05.09.2015 - 05:50
Abone Ol google-news

Guatemala’da “vergi yolsuzluğu çetesinin lideri” olmakla suçlanmasının ardından kongrenin dokunulmazlığını kaldırmasıyla istifaya mecbur kalan Devlet Başkanı Otto Perez önceki akşam gözaltına alındı. Jet hızıyla savcılık tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan Perez, eski başkan olarak ilk gecesini askeri cezaevinde geçirdi. Perez Guatemala tarihine ilk kez dokunulmazlığı kaldırılan, istifa eden başkan olarak geçerken, ülke yarın yapılacak başkanlık seçiminin heyecanını yaşıyor.

Yüzde 54 oy almıştı

2011’deki seçimlerde yüzde 54 oyla işbaşına gelen Perez’i, saraydan cezaevine götüren gelişmeler ise neredeyse 24 saat içinde gerçekleşti. Nisan ayından bu yana süren yolsuzluk protestoları, savcılığın hakkındaki suçlamaları, kongrenin geçen çarşamba dokunulmazlığını kaldırmasının ardından Peres önceki gün istifasını sundu. Savcılığın talep ettiği tutuklama kararına yargıç Miguel Angel Galvez onay verdi. Kongre ardından olağanüstü toplanarak Perez’in yerine Devlet Başkanı Yardımcısı Alejandro Maldonado’nun getirilmesini kabul etti. Maldonado, görevi devraldıktan sonra geçiş hükümeti kurabilmek için bakanlar kurulu üyelerinden ve üst düzey yetkililerden istifa etmelerini istedi.

Yargıya tam güven

Bu arada Perez önceki gün gönüllü olarak ifade vermek üzere mahkemeye çıktı, hakkındaki yolsuzluk iddialarını dinledi, suçlamaları reddetti. “Yargıya güvenim tam. Ülkemi terk etmek bir an için bile aklımdan geçmedi” dedi. Savcılık oturumda “La Linea-Hat” operasyonundaki dinlemelerin Perez hakkındaki ses kayıtlarını da sundu. Mahkeme bitiminin ardından ise Yargıç Galvez, Perez’in gözaltına alınması kararı verdi. Gerekçesini ise “güvenliğinin garanti altına alınması ve yargı sürecinin düzgün bir biçimde işlemesi” olarak açıkladı. Kararla birlikte mahkeme salonunda bulunan güvenlik güçleri daha bir gün önce devlet başkanı olan Perez’in çevresini sararak onu dışarı çıkardı. New York Times’a göre, Perez mahkemeden çıkarılırken çevredeki kimi diğer mahkemeye çıkarılmayı bekleyenler tarafından ıslıklandı, tehdit içeren sözlerin hedefi oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler