İsrailli Arap vekil: Erdoğan ilişkileri onarmalı

İsrailli Arap vekil Behlül Cumhuriyet’e konuştu: Erdoğan çok akıllı adam. Kendi çıkarına bakıyor. Türkiye-İsrail ilişkilerini onarması çağrısı yapıyorum.

Yayınlanma: 05.09.2015 - 06:22
Abone Ol google-news

İsrail parlamentosu Knesset’in Arap asıllı milletvekili Zuhair Behlül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye-İsrail ilişkilerini onarması çağrısı yaptı. “Erdoğan’ın aptal bir adam olduğunu düşünmüyorum. Çok akıllı bir adam. Kendi çıkarlarına bakıyor” diyen Behlül, “Bu çağrıyla Yahudi ve Arapların, İsrail insanlarını yansıtıyorum” diye konuştu.

Siyonist Birlikli

Behlül ile Knesset ziyaretimizde görüşme fırsatı bulduk. Kendisi İsrail nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan Arapların İşçi Partisi’ndeki temsilcisi. Sağcı Başbakan Benyamin Netanyahu’nun 17 Mart’taki seçimler öncesinde “Ya biz, ya onlar” diyerek hedef aldığı isimlerin başında. İsrail Yayın Kuruluşu’nun eski popüler spor sunucusu olarak geçen yılki Gazze savaşında orduyu orantısız güç kullanımıyla eleştirince tepki çekti. İşçi Partisi lideri Isaac Herzog seçimler öncesinde Hatnua Partisi’nin kadın lideri Tzipi Livni ile “Siyonist Birlik” ittifakı kurunca da kendisini tuhaf bir pozisyonda buldu. Bu kez de ayrımcılıktan şikâyetçi Arapların hışmına uğradı.

ABD modeli

Siyonist İttifak çatısında olması sorulunca “İsrail siyasi süreçlerinin merkezinde yer almalıyız” diyor. Yahudilerin ABD’de nüfusun yüzde 1’ini oluştursalar da siyasi hayattaki devasa etkilerine atıfla “Neden biz de bu modeli adapte etmeyelim” diye soruyor. Filistin Yönetimi lideri Mahmut Abbas’la sürekli temasta. Netanyahu ile de görüşüyor. Geçen hafta “Ramallah’a önkoşulsuz gidip görüşürüm” sözlerini müzakerelerin başlaması için umut görüyor. İsrail’in Hamas’la da görüşmesinden yana: “Dünyanın en zeki insanı değilim ama bir gün Hamas’la müzakere edilmeli. Gazze savaşının hem Filistinli hem İsrailli kurbanlarına sahip çıkıp “Tek çare savaşa son vermek” diyor.

İran isimleri...

Herzog’un aksine dünya güçlerinin İran’la yaptığı nükleer anlaşmaya fırsat tanınmasını isterken, ABD Başkanı’na atıf yapıyor: “Barack Obama’nın aptal olduğunu sanmıyorum.” Ailesi İsrail- İran ilişkilerinin iyi olduğu 1979 öncesinde İran’da yaşamış, “İki kızım var. Adları İsfahan ve Şiraz” diyor. İsrail’i mi Filistin devletini mi seçeceği sorulduğunda, İsrail toplumunun çok kültürlü yapısına atıf yaparak, “Ben burada doğdum. Köklerim bu toprakta. Neden benden burada yahut orada olmamı istiyorsunuz. Burada ölmek istiyorum. Fakat Yahudi halkıyla iyi ilişkiler içinde yaşamak istiyorum” yanıtını veriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler