HDP heyeti Kuzey Irak'ta

Heyetin Kandil ile doğrudan bir temas kurma planının olmadığı belirtildi. Ancak Kandil’e bazı Kürt siyasi gruplar aracılığıyla mesajlar iletilebileceği iddia edildi

Yayınlanma: 13.09.2015 - 19:18
Abone Ol google-news
 
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dün Kandil ve Ankara’ya çağrı yapmasının ardından aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eş Başkanı Selma Irmak ve HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü’nün de bulunduğu heyet Irak Kürdistan Bölgesi’ne giderek temaslarda bulundu. Heyetin program kapsamında bölgedeki Kürt siyasi partileri, Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri ve sivil toplum örgütleriyle yaşanan son gelişmeleri değerlendireceği belirtildi. Heyetin, yaşanan gelişmelere karşı Kürt siyasi güçlerinin ortak tutum alması ve AKP’nin Türkiye’de uyguladığı savaş politikalarına tepki gösterilmesi için temaslarda bulunacağı ifade edildi.
 
Dolaylı görüşme
 
Heyet dün IKBY yetkilileriyle bir araya gelirken, ziyaret kapsamında bölgedeki diğer siyasi partiler, Kürt örgütleriyle de görüşmelerin yanı sıra Rojava’ya da bir ziyaret yapılması planlanıyor. Heyette yer alan Kürkçü, Kandil ile bir görüşme yapılıp yapılmayacağı konusunda, “Sivil toplum örgütleri, siyasi partilerle genel olarak Kürt meselesinin bölgedeki durumu hakkında görüş alışverişinde bulunarak Türkiye’deki siyasi durumu değerlendiriyoruz. Planımız bundan ibaret. Kandil’le görüşme planımız yok” diye konuştu.
 
Bazı HDP kaynakları da heyetin Kandil’e ziyaretinin söz konusu olmadığını, yapılan hava harekâtları nedeniyle güvenlik koşullarının el vermediğini dile getirerek, doğrudan Kandil ile bir temas kurulamayacağını dile getirdi. Kulislerde ise heyetin doğrudan olmasa bile bölgedeki Kürt gruplar aracılığıyla Kandil’e bazı mesajlar iletebileceği iddia edildi.
 
Bağdat’tan ‘sınır ötesine’ tepki
 
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni geçen hafta çağırdığını ve “Irak’ın egemenliğini ihlâl” olarak nitelendirdiği operasyonlara ilişkin Bağdat’ın itirazını ilettiğini söyledi. Kahire’deki Arap Birliği konferansı öncesinde dün Reuters’a konuşan Caferi, Ankara’nın Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik operasyonlarda Bağdat’la birlikte hareket etmediğini söyledi. Caferi, “Biz Türkiye’nin güvenliğinden yanayız. Türkiye’nin kendini savunma hakkı var. Fakat sahada Irak hükümeti ve Irak Silahlı Kuvvetleri’yle bir koordinasyon olmalı” dedi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler