Obama eğit-donatı bitirdi

ABD, eğit-donat yerine seçtiği muhalif liderlere hava saldırılarına rehberlik eğitimiyle hafif silah verecek ve YPG ile Arap ortaklarına eklemlendirecek.

Yayınlanma: 10.10.2015 - 07:01
Abone Ol google-news

ABD’nin Türkiye dahil bir dizi ülkede yürüttüğü Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı, üst üste fiyaskoların ardından sona erdiriliyor. New York Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın, 500 milyon dolar bütçeli programı, IŞİD’le baş edebilecek kara birliği üretmeyi başaramadığını kabul ederek, bitirdiğini duyurdu. Ardından Savunma Bakanı Ash Carter, Obama’nın programı Suriye’deki Kürt güçleri ve diğer muhaliflerle birlikte çalışacak şekilde bir dizi değişiklikten geçireceğini açıkladı.

‘Örneğimiz YPG’

Dün Britanya’yı ziyaret eden Carter eğit-donat için “İlk çabalar mutlu etmedi. O yüzden bir dizi farklı yaklaşım getirdik” diyerek ekledi: “Suriyeli Kürtlerle yaptığımız verimli çalışmanın bir örneği. Bu tam da Suriye’nin başka bölgelerinde diğer gruplarla yürütmek istediğimiz örnek.” Obama’nın IŞİD’e karşı savaş danışmanı Brett McGurk “Esnek olmalıyız. Belki de cephede IŞİD’le savaşmakta olanlara teçhizat ve destek vermek daha iyi” derken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes “Terörist faaliyetlere karışmamış gruplara destek sağlamak konusunda çok dikkati olacağız” diye ekledi. NYT’ye konuşan Pentagon’un üst düzey yetkilileri, sözde ılımlı muhalifleri toplayıp Ürdün, Katar, S. Arabistan, BAE’de eğitimden geçirip silahlandırdıktan sonra sahaya sürmenin artık sözkonusu olmayacağını söyledi. Doğrudan öncepheye gönderilmek yerine mevcut daha geniş Kürt ve Arap güçlerine eklemlenecekler. Buna göre, Türkiye’de çok daha küçük bir eğitim kampı kurulacak, ABD’nin tandığı isyancı grupların liderlerinden oluşan küçük bir gruba hava saldırılarına yol göstermek gibi operasyonel manevralar öğretilecek. Bu liderlere adamlarına dağıtmaları için silahve iletişim cihazları verilecek. Ancak geçmişteki gibi tanksavar tarzı ağır değil hafif silahlar olacak. Bu gruplar IŞİD’in kalesi Rakka’yı alma operasyonu için planlanan ve YPG ile birlikte savaşacak Suriye Arap Koalisyonu’na dahil olacak. Halihazırda hava saldırılarına istihbarat sağlama ve top kullanma eğitimi alan onlarca muhalifi de aynı akıbet bekliyor.

Üst üste fiyasko

Pentagon da muhalifleri Ürdün ve Türkiye’deki eğitim kamplarına nakletmeyi kestiğini duyurdu. Obama yönetimi, CIA’nın yanısıra aralıkta ABD ordusuyla da eğit-donat başlattığında, bu yıl 5400, üç yılda 15 bin muhalif hedeflemişti. Ancak Kırşehir’de mezun olup temmuz sonunda Suriye’ye geçen 54 muhalifin çoğu Kaide’nin Suriye kolu Nusra tarafından önce kaçırıldı, ardından karargahları basılıp kalanlar öldürüldü. Carter, geriye “sadece 4-5 eğit donatçı kaldığını” itiraf etti. Geçen ay gönderilen 75 eğit-donatçı da kamyonetleri ve silahlarıyla birlikte Nusra’ya teslim oldu.

‘Ankara destekli Liva’yı vurduk, 300 militan öldürdük’

Rusya, 30 Eylül’den beri yürüttüğü hava saldırılarında en büyük darbeyi Ankara’nın desteklediği ve Kaide kolu Nusra ile Ahrar’ın liderlik ettiği Fetih Ordusu’na indirdiğini ele güne ilan etti. Rus Genelkurmayı, Türkiye sınırındaki İdlib’i ele geçiren Fetih Ordusu’na bağlı Liva el Hal grubunu da vurduğunu açıkladı. Dün Genelkurmay son 24 saatte Suriye‘nin kuzeyinde SU-34M ve SU25-SM tipi Rus savaş uçaklarının 67 sorti yapıp 60 ayrı hedef vurduğunu, Rakka, Lazkiye, İdlib, Halep ve Hama’daki hedeflere saldırdığını duyurdu. Buna göre IŞİD’in iki üst düzey saha komutanı dahil yaklaşık 300 militan öldürüldü. Fetih Ordusu’nun bileşenlerinden Liva el Hak grubunun karargahı da akıllı bombalarla yok edildi. Radyo konuşmalarını dinleyerek IŞİD’den iki komutan ve 200 militanın öldürüldüğünü saptadıklarını aktaran Rus Genelkurmayı, Halep’te de 100 İslamcı militan öldürdüklerini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının, Suriye ordusu kara harekatlarını sürdürdüğü sürece devam edeceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler