ABD Büyükelçisi'nden Leyla Zana açıklaması

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, yeni seçilen vekillerin yemin törenini izlemek için TBMM'ye geldi. Bass, Leyla Zana'nın Meclis'teki yemin metnine uymaması üzerine, 'parlamentoların üyelerinin gelenekler ve kurallara uymalarının önemli olduğunu düşünüyorum' dedi.

Yayınlanma: 17.11.2015 - 19:34
Abone Ol google-news



Büyükelçi Bass, kendisinin de kordiplomatik üyelerine ayrılan locadan izlediği TBMM yemin töreni sırasında HDP Milletvekili Leyla Zana'nın, yemin dışına çıkması konusundaki tartışmaya ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: "Neler yaşandığını çok iyi takip edemedim. Benim Türkçem o kadar iyi değil. Çeviri de tam olarak doğruyu yansıtmadı. Bunu doğrudan duymadığım için birşey söyleyemem. Ancak her parlamentonun kendi iç kuralları vardır. Buna ilişkin yasaları vardır. Tüm parlamentolar, denetim ve denge açısından demokratik sistem içinde kritik kurumlardır. Bu çerçevede de, parlamentoların üyelerinin gelenekler ve kurallara uymalarının önemli olduğunu düşünüyorum."

BAYKAL'IN "UZLAŞMA' SÖZLERİNE ATIF YAPTI, 'UZLAŞMA ÖNEMLİ' DEDİ

Büyükelçi Bass'ın bir başka mesajı ise, TBMM'de kararların “uzlaşma ile alınması” konusunda oldu. TBMM'nin geçici Başkanı Deniz Baykal'ın açış konuşmasında uzlaşmanın önemine vurgu yaptığını hatırlatan Büyükelçi Bass, "Parlamento Başkanı (Deniz Baykal)’nın parlamentonun önemiyle, parlamentonun yükümlülükleriyle ilgili sözleri, parlamentonun alacağı kararlar ve yapacağı faaliyetlerde uzlaşma bulmak için yöntemler geliştirilmesi yönündeki sözleri çok önemli bir mesajdı. Çünkü parlamentonun alacağı kararlar tüm ülkeyi yansıtıyor. Bu, Türkiye’nin yeniden tek parti iktidarına eriştiği bu dönemde çok önemli bir mesajdı. Bilindiği gibi pek çok Türk, diğer partiler için de oy verdi. Onlar da parlamentonun nasıl faaliyet gösterdiğini yakından izliyorlar" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler