Ruhani’den Türkiye’ye sert çıkış

Tahran’ın ev sahipliğini yaptığı Uluslararası Vahdet Konferansı kapsamında “İslam Âleminin İçinde Bulunduğu Kriz” başlıklı oturum düzenlendi.

Yayınlanma: 28.12.2015 - 06:58
Abone Ol google-news

Oturuma katılan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Maalesef en büyük şiddet, terör ve katliam İslam âleminde gerçekleşiyor” itirafında bulundu. “Bölgedeki ve tüm dünyadaki Müslüman ülkeleri -bugüne dek komşularını bombalamış ve füze atmış olanlar dahil- hep birlikte bu gidişatı durdurmaya ve doğru yolu seçmeye çağırıyorum” çıkışını yapan Ruhani, marttan beri Yemen’i bombalayan Suudi Arabistan ve müttefiklerine atıfla “Bu yıl Amerika’dan kaç bomba ve füze aldınız” diye sorarak ekledi: “Bomba ve füzelere harcadığınız parayı yoksul Müslümanlara dağıtsaydınız, yatağa aç giren kalmazdı.”

‘Sizi güçlendirmez’

Suriye ile ilgili “Hem hükümeti zayıflatıp hem de orada terörle savaşmak istediğimizi ileri süremeyiz” diye çıkışan Ruhani S. Arabistan, Katar ve Türkiye’yi isimlerini sayarak suçladı ve “Suriye’nin zayıflatılmasının sizin elinizi güçlendireceğini sanmayın” dedi.

İran Cumhurbaşkanı, “IŞİD gibi grupların bu kadar çok savaşçı devşirebilmesinin gerisindeki sebebin de mali ve kültürel yoksulluk olduğunu” belirterek “İslam toplumu her iki tür yoksulluktan da kurtarılmalı” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de oturumda IŞİD karşıtı bir konuşma yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler