Suudi parasıyla isyancı eğitimi

New York Times, Amerikan istihbaratının Suudi Arabistan’ın parasıyla Suriye ordusuyla savaşan isyancıları eğittiğini ortaya çıkardı. Operasyona Katar, Ürdün ve Türkiye de destek sağladı.

Yayınlanma: 24.01.2016 - 21:06
Abone Ol google-news

ABD’nin New York Times gazetesi, CIA’nın Suudi parasıyla Türkiye üzerinden Suriye’deki silahlı gruplara desteğine dair defterleri yeniden açtı. ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013’te CIA’yı gizlice yetkilendirmesiyle başlayan “Timber Sycamore” (Çınar Kalası) isimli operasyonun milyarlarca dolarlık masrafını Riyad’ın ödediği belirtildi. Operasyona Katar, Ürdün ve Türkiye de destek sağladı.

Türkiye de devredeydi

Suriye’de silahlı gruplara desteğini gizlemeyen Suudi Krallığı’nın Amerikan istihbaratıyla işbirliğini tüm boyutlarıyla deşen NYT, Obama yönetimi ve Körfez ülkelerinden eski ve şimdiki 6 yetkiliyle görüştü. Buna göre 2012’de Türkiye sınırından Suriye’ye kontrolsüzce silah akıyordu. Dönemin Suudi istihbarat şefi Prens Bender bin Sultan’ın organize ettiği casuslar Doğu Avrupa’dan binlerce Kalaşnikof ve milyonlarca mermi toplamış, Katar sınırdan Çin yapımı omuzdan ateşlenen FN- 6 füzeleri dahi geçirmişti. Silahların Kaideci gruplara gittiği endişeleri başlarken, Obama’nın yetkilendirmesiyle devreye giren CIA, Ürdün’deki bir üste isyancıları doğrudan eğitime aldı. Suudi istihbaratı da para ve silah sağladı. Suuddan düzenli ödeme alan Ürdün, kira gecikince CIA’ya şikayet ediyordu. Katar eğitim için üs sunarken, Türkiye de mali destekte bulundu. Gelinen noktada Suud’un CIA’ya çek yazmanın ötesine geçen tutumunu CIA eski analisti Bruce Riedel “Masaya oturmak ve gündemde söz sahibi olmak istiyorlar” diye yorumladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler