Türkmenlerin 5 köyü kaldı

Esad güçleri, Bayır Bucak Türkmen Bölgesi’nin büyük bölümünü denetim altına aldı. Türkmenlerin elindeki 66 köyden geriye 5 köy kaldı. Yayladağı’na getirilen sığınmacı sayısı 3 bin 320 oldu.

Yayınlanma: 01.02.2016 - 22:49
Abone Ol google-news

Rusya’nın hava desteğiyle karadan ilerleyen Esad rejimi güçleri, Bayır Bucak Türkmen Bölgesi’nin büyük bölümünü denetim altına alarak Türkiye sınırına yaklaşmaya devam ediyor. Türkmenlerin elindeki 66 köyden geriye şu an 5 köy kaldı. Türkmenlerin direnişi bu 5 köyü vermemek üzere yoğunlaştı. Bu arada Hatay’ın Yayladağı ilçesine getirilen sığınmacı Türkmen sayısı 3 bin 320 oldu. 24 bin sığınmacı riskine karşılık Yayladağı’da 5’er binlik iki kamp yapıldı.

Suriye’nin Türkmen bölgesindeki çatışmalar Hatay’ın Yayladağı ilçesi sınırında yoğunlaşırken Esad askerleri sınıra dayandı. Dün sabah itibarıyla AFAD kontrolünde sınırdan geçiş yapan Türkmen ve Arap sığınmacıların sayısı 3 bin 220 oldu. Bu kişiler, Yayladağ Konaklama Merkezi’nde kayıt altına alındı. Esad rejiminin ilerlemesi nedeniyle oluşacak yeni göç dalgası riskine karşı AFAD alarma geçti. Bu kapsamda Yayladağ Konaklama Merkezi’nin yanındaki boş arazide 5 bin kişilik kamp yapılması için çalışma başlatıldı. İş makineleri araziyi düzelterek çadır kurulmasına olanaklı hale getirildi. Merkezin içindeki çadırlarda da 5 bin sığınmacı kalıyor.

AFAD yine BM ile işbirliği yaparak sınıra komşu Güveççi Köyü yakınlarında 5 bin kişilik yeni bir kamp kurdu. Bu kamp, konteyner ile oluşturuldu. Buraya sadece Türkmenlerin yerleştirileceği öğrenildi.

5 köyde direniş

Bayır Bucak Türkmen Derneği sözcüsü Sadrettin Molla, Türkmen Dağı’ndaki çatışmalarla ilgili bilgi verdi. Buna göre Bayır Bucak bölgelerinde Türkmenlere ait toplam 66 köy, 8 mezra vardı. Ancak Bucak bölgesi tamamen Suriye rejiminin eline geçti. 33 köy ve 8 mezranın bulunduğu Bayır bölgesinde ise şu an sadece 5 köy Türkmenlerin elinde. Çatışmaların bu köylerde yoğunlaştığı bildirildi. Bu köyler, Kelez, Yamadi, Akçabayır, Salır ve Karaman.. Rusya’nın Türkmen köylerini havadan misket bombası ile vurması nedeniyle yerleşim yerlerinin tamamen oturulamaz duruma geldiği bildirildi. Bu köylerde bin kadar Türkmen’in kaldığı ifade edildi.

Yamadi kampında ise 8 bin 740 kişi var. Bunlar dahil sınır hattında ise hareketli olanlarla birlikte sığınmacı sayısının 24 bin olduğu bildirildi. Çatışmaların devam etmesi ve Türkmen köylerinin düşmesi üzerine binlerce kişinin Türkiye’ye gelmesinden endişe ediliyor. AFAD, Göç İdaresi, UMKE ve Jandarma bu nedenle tüm önlemlerini aldı.

Yine savaşçılar gitti

Öte yandan Türkmenler de köylerinin düşmemesi için direniyor. Dün Yayladağ’da bulunan Transit Toplama Merkezi’nde sabahın ilk saatlerinde Türkmenlerin de arasında bulunduğu “yabancı savaşçılar” toplandı. Sırt çantalı ve çoğunun uzun saç ve sakallı olduğu dikkat çekti. Çoğunluğu Türkçe bilmezken, kendilerini ÖSO üyesi olarak tanımlıyorlar. Emniyetin oluşturduğu liste, bu merkezde yine okundu. Adı okunan “savaşçılar”, 5 ayrı minibüs ile askeri bölgeden çatışma bölgesine geçti. Bu durumun her gün tekrar ettiği, bölgedeki grupların bu şekilde değiş tokuş yaparak dinlendiği ifade edildi.

Basına izin yok

AFAD yetkilileri, Yayaladağ’a gelen gazetecileri toplu olarak Türkmenler’in sınırdan giriş yaptığı noktaya götürecekti. Gazetecileri taşıyan konvoy yola çıktığı sırada, Yayladağ Kaymakamlığı’ndan olumsuz bir haber geldi. AFAD yetkilileri, kaymakamlığın sınıra gitme konusunda izin vermediği gerekçesiyle programı iptal etti. İptal kararının ardından güvenlik gerekçesi öne sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler