Tecavüz ilk kez savaş suçu sayıldı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), eski Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Jean Pierre Bemba’yı, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2002-2003 döneminde savaş ve insanlık suçu işlediği gerekçesiyle mahkûm etti. Tarihi kararda mahkeme ilk kez tecavüzü savaş suçu olarak gördü.

Yayınlanma: 24.03.2016 - 09:58
Abone Ol google-news

Merkezi Lahey’de bulunan UCM, 21 Mart’taki duruşmada Bemba’nın 2002-2003 yıllarında Orta Afrika Cumhuriyeti’ne gönderdiği bin 500 kişilik milis gücünün ülkede cinayet, tecavüz ve yağma gibi suçlar işlediğine hükmetti. Kararda Bemba’nın, söz konusu milislerin işlediği suçlarda sorumluluğu olduğu ifadelerine yer verildi. Böylece 2002’de göreve başlayan ICC savaş sırasında silah olarak kullanılan tecavüzü savaş suçu kabul etti ve ilk kez bir kumandan bu suçlara fiilen karışmadığı halde emri verdiği için ceza almış oldu.

New York Times gazetesine göre BM'nin Yugoslavya ve Ruanda'da kurduğu savaş suçu mahkemeleri gibi uluslararası mahkemeler, daha önce tecavüzü savaş suçu ve insanlık suçu olarak kabul etmişti ama UCM ilk kez böyle bir karara imza atmış oldu.

UCM’de, 2010’dan bu yana cinayet, cinsel şiddet, tecavüz ve yağma gibi suçlardan yargılanan Bemba’nın aldığı ceza daha sonra açıklanacak. Yargılama süresince hakkındaki iddiaları reddeden Bemba'nın, 30 yıl ya da ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor.

Belçika’da 2008’de yakalanarak UCM’ye teslim edilen 53 yaşındaki Bemba, darbe girişimini önleme gerekçesiyle 2002’de Orta Afrika Cumhuriyeti’ne milis birliği göndermişti. (Sputnik)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler