Halep taarruzu yolda

BM, ABD ile Rusya’ya, Suriye’de çökmekte olan ateşkesi kurtarma çağrısı yaptı. El Vatan gazetesi ise Suriye hükümet güçlerinin Halep’i tümüyle kurtarmak için büyük bir taarruza hazırlandığını duyurdu.

Yayınlanma: 29.04.2016 - 07:01
Abone Ol google-news

BM ABD ile Rusya’ya Suriye’de çökmekte olan ateşkesin kurtarılması için en üst düzeyden devreye girmeleri çağrısı yaparken, Nusra, Ahrar-uş Şam ve İslam Ordusu’nun başını çektiği saldırılara hükümetin hava bombardımanıyla yanıt vermesiyle Halep kan gölüne döndü. Hükümet yanlısı el Vatan gazetesi, yarısı hükümet yarısı cihatçıların elindeki Halep’in tümüyle geri alınması için hükümetin büyük taarruza hazırlandığını yazdı.

Güvenli bölge

El Vatan “Halep’in tümden kurtarılmasının zamanı geldi çattı. Suriye ordusunun bu dönüm noktası niteliğindeki muharbeyi müttefikleriyle birlikte hazırladığı bir sır değil. Başlaması da bitmesi de uzun zaman almayacak” diye yazdı. AFP’ye konuşan hükümete yakın bir kaynak da “Ordu kenti kuşatmaya alıp bir güvenlik bölgesi oluşturmak suretiyle militanları şehirden çıkarmak için gelecek günlerde çok büyük bir operasyon başlatmaya hazırlanıyor” dedi. Daha önce Başbakan Vail Halki de Şam’da Rus milletvekillerini ağırlarken bu hazırlıkları “Rus ortaklarıla birlikte” yaptıklarını belirtmişti.

Halep'te hastane vuruldu, doktor ve hastalar öldü

El Vatan, “Suriye hükümetinin Rus dostların talebi üzerine 27 Şubat’ta varılan kırılgan ateşkes anlaşmasına bir şans verdiğini, ama artık anlaşma can çekişirken düşmana ağır darbe indirme vaktinin geldiğini” savundu: “Halep kentini ve vilayetin tamamını ele geçirmek, Suriye’yi parçalamayı düşünenlere ağır darbe olacak. Halep muharebesi ve sonuçları, Suriye’yi terörizmden temizleme mücadelesinde muazzam bir paradigma kayması oluşturacak.”

25 dakikada bir ölüm

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise ateşkesin kurtarılması ve gelecek ay Cenevre görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için ABD ile Rusya’ya için en üst düzeyde girişimde bulunmaları çağrısı yaptı. Dün sabahki açıklamasında “Görüşmeler sırasında her gün bir hadise yaşandı. Daha birkaç saat önce Halep’in doğusunda bir hastaneye hava saldırısı düzenlendi ve son çocuk doktoru da öldürüldü. Birkaç gün önce Şam’da 15 kişi öldü, 30 kişi yaralandı ve öldürülen 15 kişiden ikisi Fua’dan zar zor tahliye edilen kişilerdi. Çarşamba Halep yakınlarında kendi hayatlarını riske atarak başkalarını kurtarmaya çalışan 5 kişi roket ya da hava saldırısında hayatını kaybetti. Son 48 saatte, her 25 dakikada bir Suriyeli öldürüldü, her 13 dakikada ise bir kişi yaralandı” bilgisini veren De Mistura, “Çatışmaların durdurulması anlaşması her an çökebilir ve kurtarılması gerek. Rusya ile ABD Şubat ayında yaptığı gibi çatışmaların durdurulması anlaşmasını tekrar hayata geçirmeli. En üst seviyede bir girişimde bulunmaları çağrısı yapıyorum. Ayrıca Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkelerinin bakanlar düzeyinde toplanması gerekiyor” dedi.

‘Berlin soykırımı resmen tanıyacak’

Almanya’da anamuhafetteki Yeşiller’in Eşbaşkanı Cem Özdemir, parlamentonun 2 Haziran’da “Ermeni Soykırımı”nı tanıyacağına inandığını söyledi. 1915’te yaşananların Ermeni Soykırımı” olarak tanınması için girişimde bulunduklarını, parlamentoya ortak önerge sunmak üzere iktidardaki Hırıstiyan Demokratlarla uzlaştıklarını dile getiren Özdemir “101 yıl yok saydıktan sonra parlamento bunun soykırım olduğunu, müttefik Almanya’nın da sorumluluk taşıdığına karar verecek” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler