FT: Biden Ankara'nın ağzına bir parmak bal çalmak için gönderildi

İngiliz Financial Times gazetesi ABD Başkan Yardımcısı John Biden'ın Türkiye ziyaretinde Ankara'yı etkilemek için bütün siyasi cazibesini test edeceğini yazdı.

Yayınlanma: 24.08.2016 - 09:20
Abone Ol google-news

''Biden Ankara'nın ağzına bir parmak bal çalmak için gönderildi'' başlıklı yazısında Financial Times, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açıkca Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili güvence vereceğini aynı zamanda gizliden gizliye Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra gerçekleştirdiği tutuklamalarla ilgili endişelerini ileteceğini ifade etti.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: ''Erdoğan, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin temel meselesini Gülen'in iade edilmesi üzerine şekillendirdi. Başbakan Yıldırım ise Washington'ın bu konuda yavaş hareket etmesinin Türkiye ile ilişkilerini sorgulamaya yol açabileceğini kaydetti.. Biden'in ziyaretinde Erdoğan'ın ABD'den, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'in kontrolündeki bölgeleri ele geçirmek isteyen Kürt güçlere destek vermeyeceğinin garantisini almaya çalışacak. Arka planda ise Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma gündeme gelecek''

ABD Adalet Bakanlığı'nın Gülen'in iadesi ile ilgili Ankara'ya bu hafta bir ekip gönderdiğine dikkat çeken gazete diğer yandan da Beyaz Saray sözcüsü Josh Eaarnest'in pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu konuda son kararın kendileri tarafından değil; mahkemece verileceği uyarısını aktardı.

Gazete yazısında, özel görüşmelerde Türk yetkililerin ABD yasalarının gerekliliklerini yerine getirdiklerini ve Gülen'in iadesini sağlayacak kanıtı toplandıklarına inandıklarını aktarırken Gülen'in Türkiye'ye iadesi durumunda, şimdiden suçlu ilan edilen Gülen'in adil bir şekilde yargılanıp yargılanmayacağı sorusunun da konuyu daha karmaşık bir hale soktuğunu yazdı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler