AP ile buzlar eriyor

AKP’nin ‘İstenmeyen kişi’ ilan ettiği AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Şimşek’le görüştü.

Yayınlanma: 22.02.2017 - 07:03
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik’in hedef aldığı ve “istenmeyen kişi” ilan ettiği AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Ankara’da kabulde seviye yükseltti. Piri dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından kabul edildi.

Ankara’nın Piri’ye karşı tavrında yumuşama AP’de önümüzdeki günlerde Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yönelik oylaması öncesinde geldi. Görüşmede de Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalar ve Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. Ziyaret talebini Piri’nin ilettiği belirtildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da görüşen Piri’nin programında, AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Reha Denemeç ile MHP’den Mehmet Günal ve HDP’den Sırrı Süreyya Önder yer aldı.

Piri’nin AP’nin Türkiye ile ilgili müzakereleri dondurma tavsiyesi öncesinde başta gazetemize yaptığı açıklamalara Çavuşoğlu sert tepki göstermişti. Çavuşoğlu Piri’ye rest çekerek “Ne yapmak istiyorsanız kararınızı verin. Durdurmak istiyorsanız durdurun” demişti. Ayrıca kritik oylama öncesinde Piri’nin yer alacağı bir heyetin ziyaretini Ankara kabul etmemiş bunun üzerine de AP ziyareti iptal etmişti.

Piri’den Kılıçdaroğlu’na sorular

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, “Türkiye ile müzakereler geçici olarak dondurulsun” tavsiyesinin ardından CHP’ye ilk ziyaretini yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Kati Piri Meclis’te bir araya geldi. Piri görüşmede “Evet veya hayır, her iki durumda da Türkiye’de ne olur, evet çıkarsa OHAL kalkar izlenimi yaratılıyor ne düşünüyorsunuz, Rakka konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Görüşmede, edinilen bilgiye göre Piri, AB’ye Ankara ile müzakereleri derhal askıya alması çağrısı yaptıktan sonra CHP’den kendisine yöneltilen eleştirileri anımsattı. Kılıçdaroğlu ise bir raportörün, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili zor zamanlarında olumlu şeyler yazması gerektiğini savunarak, eleştirilerinin arkasında durdu. Piri de Avrupa Halk Partisi ve Liberallerin, müzakerelerin dondurulmasını önerdiğini, kendisinin de bir ara yol olarak geçici dondurmayı önerdiğini söyledi.

Piri, Kılıçdaroğlu’na referandumda nasıl bir kampanya yürüteceğini sorarken, Kılıçdaroğlu, OHAL şartlarında baskıların giderek arttığını belirterek, referanduma eşit olmayan şartlarda gidildiğini dile getirdi. Piri, Avrupa’nın referandumdan evet veya hayır çıkarsa Türkiye’deki durumun ne olacağını anlamaya çalıştığını söyledi. “Evet” çıkması durumunda ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirten Kılıçdaroğlu “Fillien KHK’lerletek adam rejimi devam eder” dedi. Kılıçdaroğlu, Kati Piri’nin “Bu dönemde AB’den beklentiniz nedir?” sorusuna da “Bu süreci yakından takip edin, demokrasinin yanında yer alın” yanıtını verdi. Bunun üzerine Kati Piri, “Bu süreci yakından takip ediyoruz. 11 Mart’ta Venedik Komisyonu raporu yayımlanacak. Raporda hem referandum süreci hem de 15 Temmuz sonrasına ilişkin değerlendirmelerimiz de bulunacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon