Çavuşoğlu: Referandumda ısrar ederlerse bunun bedeli olur

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumuna ilişkin "Böyle bir referandum da ısrar ederlerse bunun bir bedeli olur. Türkiye olarak anayasal hakların yerine gelmesi için biz arabuluculuk yapabiliriz. Bugün referandumu erteleyelim , bir sene sonra bize referandum olacağının garantisini verin gibi pazarlık

Yayınlanma: 14.09.2017 - 20:53
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,"Bizim Almanya ile ne problemimiz olabilir. 3 buçuk milyon vatandaşımız yaşıyor. Fransa ekonomik olarak ne kadar kalkınsa bizim için iyidir. Fransa Bizim ekonomik ortağımızdır. Fransa'da da 700 bin vatandaşımız yaşıyor. çok önemli projelerimiz var. Bizim Avrupa ülkeleriyle durup dururken ne problemimiz olsun.  Almanya seçim öncesi bunu Türkiye karşıtlığına dönüştürüp sonra da Avrupa birliği müzakerelerini de durdurmaya kalkarsa bu Almanya'nın sorunu. AB içinde de başta Fransa olmak üzere diğer ülkelerden gerekli cevabı aldı.

Bize karşı yaklaşımınızı siz artık değiştirmek zorundasınız. Başkan Macron geldi  Le Pen  gibi ırkçı bir akımı dengeledi, bastırdı. Macron  gibi bir lider ortaya çıkmasaydı belki bugün Le Pen ile Avrupa ve tüm dünya karşı karşıya kalacaktı. Irkçı akım, İslam, Hristiyan, Musevi  karşıtlığı bu akımları nasıl durduracağız ? Fransa gibi ülkelerle birlikte çalışmamız lazım. Fransa'dan gelecek herhangi bir eleştirinin arkasında da bir şey aramıyoruz. Samimi diyalog var ,önemli olan bu. Farklılıklar olabilir. İnşallah Almanya'daki seçimler biter aklıselim hakim olur. Almanya ile de aynı anlayışı tekrar getiririz "diye konuştu.
 
"REFERANDUM DA ISRAR EDERLERSE BUNUN BİR BEDELİ OLUR"

Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY)  tarafından 25 Eylül 2017  tarihinde yapılması planlanan referanduma ilişkin, " Böyle bir referandum da ısrar ederlerse bunun bir bedeli olur" dedi.

Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: " Bu konuda Fransa ve Türkiye'nin yaklaşımı örtüşüyor. Referandum yanlış bir karardır. Türkler ve Irak için de iyi değil. Başından beri net mesajlar verdik. Mesajda , 1- referandum kararı yanlıştır, bu yanlıştan geri dönülmelidir, dönülmezse bölge ve Kürtler için olumsuz etkileri olacaktır. denildi. Görüyoruz ki dünya kamuoyunda herkes her şeyi Türkiye'den bekliyor. Burada Fransa ile de ortak adımlar atabiliriz. Böyle bir referandum da ısrar ederlerse bunun bir bedeli olur. Referandumdan geri adım atılır , Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Anayasal haklarının yerine gelmesi konusunda da  Bağdat'ta da söylediğimiz gibi belki bazı ülkelerle arabuluculuk yapabiliriz.  Şu anda zaten bölgede istikrarsızlık, terör gibi sorunlar var. İlave sorun istemiyoruz. Referandum kararından vazgeçilmesi gerekiyor. Anayasal hakların yerine gelmesi için biz arabuluculukta yapabiliriz Türkiye olarak. Bugün referandumu erteleyelim ama 1 sene sonra bize referandum olacağının garantisini verin gibi pazarlıkların içinde olmayız , buna karşıyız" açıklamasında bulundu.


 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler