ABD belgelerinden 'komünist soykırımı' çıktı

Gizliliği kaldırılan büyükelçilik yazışmaları, ABD'nin 1960'lı yıllarda Endonezya'da gerçekleşen 'komünist soykırımı'ndan haberdar olduğunu ortaya çıkardı.

Yayınlanma: 18.10.2017 - 18:02
Abone Ol google-news

Gizliliği kaldırılan diplomatik yazışmalar, ABD'nin 'komünist soykırımı' olarak da bilinen Endonezya'da 500 bin ila 1 milyon arası Endonezya Komünist Partisi (PKI) üye ve sempatizanının katledilmesi olayından haberdar olduğunu açığa çıkardı.

ABD Cakarta Büyükelçiliği'nin 1964-68 dönemine ait yazışmalarından çıkan belgeler ABD'nin önde gelen İslamcı grupların da işbirliğiyle yapılan bu katliamları yakından takip ettiğini ortaya koydu. 26 Kasım 1965'te Surabaya kentinden yollanan bir telgrafta ABD Konsolosu, Doğu Cava'dan gelen haberlerde 'geniş kapsamlı katliam bulguları' olduğunu belirtiyor ve sadece tek bir katliamda 15 bin komünistin öldürülmüş olabileceğini yazıyor. Aralık'ta aynı konsolos ordunun elindeki komünist tutukluların 'öldürülmeleri için sivillere verildiğini' söylüyor. Belgede diğer kurbanlar hakkında da “öldürülmeden önce kalabalık bölgelerden çıkarılan bu kişiler ırmağa atılmak yerine gömüldü” ifadeleri yer alıyor. ABD Medan Konsolosluğu'nun yazışmalarında da Müslüman liderlerin komünist katliamlarını 'cennete gidiş bileti' olarak tanımladıkları bildiriliyor.

Yazışmalarda ABD'li yetkililerin katliamları olumlayan ifadeleri göze çarpıyor. Aralık 1965'te Büyükelçilik Başkatibi Mary Vance Trent'in imzasını taşıyan bir belgede ordunun operasyonları 'çarpıcı başarı' diye niteleniyor. Trent olayların sadece Bali'de 10 bini sempatizan olduğu belirtilen 100 bin PKI üyesinin ölümüyle sonuçlandığını belirtiyor. Diğer belgelerde de ABD'nin PKI yetkililerinin detaylı listelerini tuttuğu ve Endonezya ordusuna örtülü destek, silah ve para yardımı sağlanmasının tartışıldığı görülüyor.

Dünyanın Müslüman çoğunluklu en büyük ülkesi olan Endonezya'da 1960'lı yıllarda gerçekleştirilen komünist soykırımının kalıcı sonuçları olmuştu. Reuters, komünistlerin etkisinin büyük oranda kırıldığı bu sürecin sonunda Endonezya'da günümüze kadar devam eden bir antikomünist histerinin egemen olduğunu aktarıyor. Geçtiğimiz ay insan hakları savunucuları ile antikomünist temizliğin mağdurları tarafından yapılan düzenlenen bir buluşmanın sağ grupların tepkisi sonucunda iptal edildiği kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler