İstifa değil, devam dedi

Zimbabve’de iktidar partisi Mugabe’yi liderlikten alıp eşini ihraç etti. Ardından TV’den halka seslenen Mugabe istifayı anmayıp kurultay yöneteceğini söyledi.

Yayınlanma: 20.11.2017 - 06:26
Abone Ol google-news

Afrika’nın güneyindeki Zimbabve’yi 1980’den beri yöneten Robert Mugabe, ordunun yönetime el koymasına rağmen istifa etmemekte direniyor. Halkın protestoları, kendi kurduğu iktidar partisinin aleyhine aldığı kararlar ve bağımsızlık savaşı gazilerinin sırt çevirmesi üzerine Mugabe’nin dün gece ordu komutanlarıyla görüşmesinin ardından TV’ye çıkması, istifasını açıklayacağı beklentisi doğurdu. Ama 93 yaşındaki Mugabe, çok uzun halka sesleniş konuşmasında istifadan söz etmek bir yana, kendi kurduğu iktidardaki Afrika Ulusal Birliği-Vatansever Cephe’nin (ZANU-PF) kurultayına başkanlık edeceğini söyledi. Oysa birkaç saat önce ZANU-PF, Mugabe’yi parti liderliğinden almıştı.

Çarşamba günü ordu, Mugabe’nin 41 yaş küçük eşi Grace’i gelecek yılki seçim öncesi halefliğe hazırlayan adımlarını gerekçe gösterip yönetime el koymuştu. Önceki gün başkent Harare’de on binlerin Mugabe’nin istifası talebiyle sokağa dökülmesinin ardından dün ZANU-PF toplandı.

‘Sadece tanrı’ demişti

İktidar partisi parti liderliğinden aldığı Mugabe’ye 24 saat içinde istifa ültimatomu verirken Grace Mugabe’yi de kadın kolu başkanlığından alıp partiden ihraç etti. Grace’in görevine göz koyması üzerine Mugabe’nin bu ay başında Devlet Başkanı Yardımcılığı’ndan aldığı Emmerson Mnangagwa’yi de yeni lider olarak belirledi. Böylece “timsah” lakaplı Mnangagwa’nın devlet başkanı seçilmesinin önü açıldı. Buna rağmen dünyanın en yaşlı lideri direnince Gaziler Birliği lideri Chris Mutsvangwa Mugabe’nin azil sürecinin başlatılacağını söyleyip ülke çapında protesto çağrısı yaptı.

2008’de “sadece tanrı beni iktidardan alabilir” açıklaması yapan Mugabe için bu yıl eşi Grace “cesedi bile seçimleri kazanır” demişti. Mugabe ile komutanların pazarlığını aktaran Reuters’e göre ordunun talepleri şunlardı: Mugabe’nin Mnangagwa’yı devlet başkanı yardımcılığına geri ataması, devlet başkanlığından derhal istifa etmesi ve bu göreve Mnangagwa’nın vekâlet etmesi, aralıkta ZANU-PF’nin olağanüstü kurultaya giderek Mnangagwa’yı parti lideri seçmesi ve böylece Mugabe’nin başkanlık süresini Mnangagwa’nın doldurması. Mugabe’nin talepleri ise şunlardı: Askerin kışlaya dönmesi, parti kurultayında devlet başkanlığı ve ZANU-PF liderliğini bırakması karşılığı gelecek yıl dolacak 5 yıllık başkanlık süresini tamamlamasına izin verilmesi, kendisine ve ailesine güvenlik garantisi sunulması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler