Tillerson, Çavuşoğlu’nu yalanladı: Türkiye'ye bir teklifte bulunmadık

Türkiye ile ABD arasında şimdi de 'güvenli hat' polemiği yaşanıyor. Bakan Çavuşoğlu'nun bugün yinelediği iddia için ABD Dışişleri Bakanı 'Öyle bir şey yok' dedi.

Yayınlanma: 25.01.2018 - 18:50
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede güvenli bölge önerisi yapıp yapmadığı soruldu. Tillerson, Türkiye’ye Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasını önermediklerini açıkladı.

Bianet’in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Davos’ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilerin, Tillerson’a yönelttiği sorular ve cevapları, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

Bir gazetecinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yapılan görüşmede güvenli bölge oluşturulmasını önerip önermediği sorduğu Tillerson, “Birçok olasılık üzerinde tartıştık, ancak herhangi bir teklif sunmadık” dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU BUGÜN NE DEMİŞTİ?

Çavuşoğlu, Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Dr. Karin Kneissl ile yaptığı ortak basın toplantısının ardından konuyla ilgili şunları söylemişti: "Zeytin Dalı Operasyonu'nu Afrin'de başlattıktan sonra Rex Tillerson'dan bir açıklama gelmişti 'güvenli bölge konusunda Türkiye ile beraber çalışabiliriz' diye. Biz de zaten operasyonu başlatırken buraların Afrin bölgesindeki Suriye halkı için hiç ayrım yapmaksızın, Araplar, Türkmenler, Kürtler için ve evlerini terk eden göçmenler ve yerinden edilmiş insanlar için adeta güvenli bölgeler olacak demiştik. Sonra böyle bir açıklama geldi. Paris'teki görüşmemizde ne demek istediğini sordum. Kendisi, tüm Türkiye-Suriye sınırında baştan sona, 911 kilometrede bir 10 kilometrelik güvenli bölge düşündüklerini, ama 30 kilometre öteden de Türkiye'ye roketler geldiği için 30 km olabileceğini, dolayısıyla böyle bir tampon bölge oluşturmayı kastettiğini söyledi.

Bizim ABD ile güvenli bölge veya başka bir konuyu, yani ciddi bir konuyu samimi bir şekilde bırakın kabul etmeyi, görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım. Daha önce neden güvenemeyeceğimize dair açıklamalarda bulundum, sebeplerini de açıkladım. ABD'nin YPG'ye verdiği silah, Münbiç'ten bu yana ABD'nin bize verdiği hiçbir sözü tutmaması, en son Sayın Trump'ın 'YPG'ye bundan sonra silah vermeyeceğiz' demesi, hatta dün akşamki telefon görüşmesinde 'artık vermiyoruz' demesi. Bunları uygulamada da görmemiz lazım. Dolayısıyla FETÖ'nün ABD'de yaşaması vesaire, bir güven bunalımı oldu. Önce herhangi bir şeyi bizim sizinle görüşebilmemiz için bu güveni tesis etmemiz lazım dedim. Güveni tesis edebilmek için de ABD'den somut adımlar görmemiz gerektiğini söyledik. Dolayısıyla, sadece bununla sınırlı. 'Öyle bir teklif geldi, hemen kabul et' olmaz. Bunlar ciddi işler. Detayını da görüşebilmek için önce o güvenin yeniden tesis edilmesi lazım ki, bizim neden güven duymadığımızı kendileri de biliyor, halkımız da biliyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler