5, 10 derken bu kez 15 oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liselere geçiş sisteminde tercih sayısının 15’e çıkarıldığını açıkladı.

Yayınlanma: 19.06.2018 - 22:55
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın liselere geçiş sisteminden, atanamayan öğretmenlere, eğitim yatırımlarından okulöncesi oranlarına kadar birçok konuda yaptığı açıklamaya eğitim sendikalarından tepkiler geldi. Eğitim Sen’den yapılan açıklamada, “Öncesinde 5 tercih yapılacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önceki günkü açıklamasında 15 tercih yapılacağını açıkladı. Bursa’da gerçekleştirilen ve büyük bir infiale yol açan yerel pilot bölge uygulamasında da 10 tercih şeklinde düzenleme yapıldı. Yerleştirme kılavuzunun ve sınav sonuçlarının seçim sonrasına bırakılması öğrencilerin ve velilerin itirazını, isyanını seçime yansıtmamayı amaçlamaktadır” denildi. Eğitim İş Sendikası Yürütme Kurulu’nun yaptığı açıklamada da, “Bakan Yılmaz’ın, Eylül’de 25 bin öğretmen atamasını müjde gibi sunması anlaşılır değil” ifadesine yer verildi. Eğitim Sen’in açıklamasında, Yılmaz’ın söylediklerinin gerçekleri yansıtmadığı vurgulanarak şöyle denildi: “Yıllar itibarıyla baktığımızda MEB bütçesinde sayısal olarak bir artış yaşanmasına rağmen, asıl bakılması gereken eğitim bütçesinin milli gelir içinde ne kadar yer aldığıdır. Geçen 15 yıl içinde MEB bütçesinin milli gelire oranı çok az artmış olmasına rağmen, belirlenen rakamlar ihtiyacın çok altında kalmış ve eğitim harcamalarının esas yükü, eğitimi adım adım ticarileştirme ve kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması politikalarının da etkisiyle büyük ölçüde halkın sırtına yıkılmıştır.”

Pembe tablolar

Eğitim İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise, “Eğitim sistemimiz her geçen gün artan sorunlarla tam bir çürüme içindeyken Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, 24 Haziran’da yapılacak seçimler yaklaştıkça, çizdikleri pembe tablolar ile malum siyasi parti lehine propaganda yürütmektedir” denildi.

Müjde değil...

Bakanlık resmi öğretmen açığını 140 bin olarak açıklarken Bakan Yılmaz’ın “100 bin öğretmen ihtiyacımız var” dediği hatırlatılan açıklama şöyle: “AKP iktidarı döneminde ortaya çıkan ataması yapılmayan öğretmenler sorunu eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi haline gelmiştir. Bakan Yılmaz daha önce atama bekleyen öğretmen adayı sayısını 438 bin 134 olarak açıklamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Strateji Belgesi’ne göre, eğitim fakültelerinde okuyanların sayısı 228 bin 279. Fen fakülteleri, edebiyat fakülteleri, fen edebiyat fakülteleri, insan ve toplum bilimleri fakülteleri ve ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrenciler de dahil edildiğinde öğretmen olmayı bekleyen 653 bin 899 lisans öğrencisi olduğu görülmektedir. Öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil eden diğer programlar ve pedagojik formasyon kurslarına devam eden mezun öğrenciler de dikkate alındığında öğretmen olarak atanmayı amaçlayanların sayısı bir milyonu aşmaktadır. Tablo böyleyken Bakan Yılmaz’ın, eylülde 25 bin öğretmen atamasını müjde gibi sunması anlaşılır değildir. Bakan Yılmaz tarafından yapılan açıklamaların her biri ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Yılmaz’ın çizdiği yalancı pembe tablo, seçime giderken haklı olarak hükümete tepkili olan, velileri ve eğitimcileri yumuşatma çabasıdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler