Karma eğitimden kısmi dönüş

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Bazı okulların kız, bazı okulların erkek okulu olarak düzenlenmesinin, bir çeşitlendirme anlamında benim için hiçbir sakıncası yok” dedi.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 21:24
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1101715,1085943>

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, karma eğitimin kaldırılması tartışmasına ilişkin “Türkiye’deki bütün okulların karma olmasından mı vazgeçilecek’ diye soruluyorsa inanın böyle bir şeyi oturup konuşmamıza gerek yok. Böyle bir niyet de çaba da yok. Ama bazı okulların kız, bazı okulların erkek okulu olarak düzenlenmesinin bir çeşitlendirme anlamında benim için hiçbir sakıncası yok” dedi.

Selçuk, MEB’in 2019 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Öğretmenler yerine okullara ‘performans’ sistemi uygulanacağını belirten Selçuk, “Sadece okulun MR’ını çekmek için. Online her bir okulu Ankara’dan cep telefonumuzdan izleyip, okulun neye ihtiyacı varsa anlık olarak görüp önlem alacağız” diye konuştu.

PISA için kritik okulları belirlediklerini söyleyen Selçuk, “Türkiye’deki okullar arasındaki başarı ve imkân farklılıkları OECD’ye, UNESCO’ya göre yüksek. Bu kapsamda öncelikli olarak ortalamayı düşüren en kritik okulları belirledik. 2021 yılındaki uluslararası izleme değerlendirme çalışmalarında belirli bir mesafe almak için de bu sene 6. sınıflardan başlayan bir ölçme değerlendirme stratejisi geliştirilmesi ve bunun 3 sene sürmesi gerekiyor, PISA sınavına hazırlık için” dedi.

Tüm öğretmenlere yüksek lisans konusunuyla ilgili Bakan Selçuk, “Eğitim fakültelerimizle işbirliği içinde atanan kişinin bir yıllık tezsiz yüksek lisansını vermek ve diploma temelli bir çalışma yapmak istiyoruz. 5 yıl içerisinde bütün öğretmenlerimizin yüksek lisansa dayalı bir mesleki gelişim politikasının içinde olmasını arzu ediyoruz” dedi.

FATİH Projesi’ne 30 değil 3 milyar TL harcandığını belirten Bakan Selçuk, projeye ölü yatırım denilmesinin haksızlık olduğunu iddia etti. Bakan Ziya Selçuk, tam gün eğitime geçişin ise yakın bir zamanda gerçekleştirileceğini söyledi.

‘Hayır için!’
Bakan Ziya Selçuk, işbirliği yapılan vakıf ya da derneklere ücret ödenmediğini belirterek, “Neden şu vakıfla işbirliği yapıyorsunuz? diyen vekillerimizin, ‘İyi ki onlarla işbirliği yapıyorsunuz’ diyecekleri kuruluşlar da var. Bizim hizmet alımında bu vakıflara ya da derneklere ücret ödeyip ödemediğimiz de soruldu. Asla böyle bir şey yok. Bu vakıf ya da dernekler, kendi bütçeleri içerisinde yardım, hayır ya da bağış adı altında birtakım çalışmalar yapıyorlar” dedi.

'ANTİK YUNAN' OLMADAN KÖY ENSTİTÜSÜ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, komisyonda Köy Enstitüleri ile eğitim tarihi açısından yakından ilgilendiğini ifade ederek “Bu model güzel bir model ve evrilip geliştirilebilir de bir model. Ancak ben çocuğumu vereceğim Köy Enstitülerine; diyeceğim ki ‘adam olsun, vatana millete hayırlı olsun’ ama oradaki bazı kişiler, ‘Antik Yunan’ı bu çocuklarla buluşturacağım ve onların böyle doktrini olması bizim için hedeftir’ dediğinde bu da benim karşı olduğum bir şey. Bence bu enstitü modeli, gerçekten ilgilenilmesi, çalışılması ve devam etmesi gereken bir modeldi ama politize edilirse... Yetkinlikleri konusunda müzikle, ahşapla alakaları konusunda, kerpiç kesmekle alakaları konusunda çok fazla araştırmam var benim, güzel dediğim şeyler bunlar ama çatışmaya ya da tartışmaya yol açan hususlar varsa ben bunu da söylemek zorundayım. Yani bilimin namusu neyi gerektiriyorsa ben onu söyledim, geçmişteki yazılarımda, şu anda da onu söylüyorum” diye konuştu. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler