TEOG’da tercih zulmü

Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişiklik velileri tedirgin etti. Artık özel okulları tercih eden öğrenciler TEOG’da yüksek puan alsa bile devlet okullarından tercih yapamayacak.

Yayınlanma: 13.02.2015 - 21:34
Abone Ol google-news

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) geçen yıl yaşanan sorunları çözmek amacıyla getirilen yeni düzenlemeler, özel ve devlet arasında seçim yapamayan velileri kaygılandırıyor.

Yeni yerleştirme sisteminin temel amacı, öncelikle özel okulları tercih edecek öğrencilerin sistemden çıkmasını sağlayarak resmi okullara daha etkin yerleştirme yapabilmek. Bu amaçla özel okullardan kayıtlarını 24 Haziran-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında almaları isteniyor. Merkezi yerleştirme sistemi için tercihler ise 6-16 Temmuz 2015 tarihleri arasında alınacak. Yani, önce özel okulları tercih edecek öğrenciler sistemden çıkacak, geriye kalanlar ise merkezi yerleştirme sistemine girecek.

 

Herkes şansını denemek ister!

Oğuzkaan Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu üyesi ve eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “Önerilen sistem başarılı öğrenciyi baştan cezalandırıyor. 0,03’lük yüzdelik dilimde bir öğrenciyi düşünün. Bu öğrencinin gitmek isteyeceği resmi okullar, olursa ilk 300’den öğrenci alan Galatasaray Lisesi veya ilk 700’den öğrenci alan İstanbul Lisesi olacak; olmazsa Robert Koleji olacaktır. Bilindiği gibi 1. TEOG’da 5000’e yakın tam yapan öğrenci var. 2. TEOG’da da benzer bir durum olabilir. Bu durumda öğrenci özel okula kayıt yaptırsa resmi okula giriş şansını kaybedecek; bu kadar çok tam yapanın olduğu bir sistemde Anadolu lisesi şansını denerse istediği özel okula girme şansını kaybedecek. Her şeye rağmen kesin
kararlı, az sayıdaki öğrenci dışındaki öğrenciler, merkezi yerleştirme şanslarını deneyecektir” dedi.

 

Tercihler neden merkezi değil?

İkinci sorunun, boş kontenjanlara tercih başvurularının il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca alınma kararı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, taslak kılavuzda, yerleştirme işlerinin bir defaya mahsus yapılacağı ve yedek yerleştirme yapılmayacağının belirtildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Taslak kılavuzda öğrencilere 25 okul seçme hakları verileceği belirtiliyor. Böylece öğrencilerin çok büyük bir oranda bir okula yerleşebileceği düşünülmüş; ancak daha önceki tercih sayısı ortalamaları incelendiğinde öğrencilerin 12 tercihin bile tamamını işaretlenmediği görülecektir. Öğrenciye 25 hak da verseniz öğrenci istemediği veya gidemeyeceği okulları tercih listesine almayacaktır. Merkezi yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin bir bölümü  geçiş yapacaktır. Bu geçişler ağırlıklı olarak 17 Ağustos’tan sonra açılacaktır. Bu tarihten açılacak kontenjanların nasıl doldurulacağı ise açıklanmamıştır.

Geçen yıl nakil komisyonları her öğrenciden sadece bir okul için nakil dilekçesi alıyordu; bu yıl beş okul için dilekçe isteyecek. Bu durumda nakil komisyonu üyeleri sadece nakillerle uğraşacaklarından asli işlerini yapamayacaklardır. Ayrıca nakil komisyonlarının öğrenciden beş tercih alacakları belirtilmiş. Yerleştirme ise merkezi sistemle yapılacakmış. Yerleştirme doğrudan nakil komisyonu tarafından yapılacaksa bu durumda yerleştirme sistemi suiistimale açık olacak demektir. Bu da sistemin güvenirliğini yitirmesine yol açabilir.”

 

Özel okullar sisteme işlemez

Sistemin önemli değişiklerinden biri de bu yıl özel okullara yapılan kayıtların e-okulda görülecek olması. Ancak özel okullara 24 Haziran - 10 Temmuz tarihleri dışında kayıt yapabilmeleri için hangi tarihlerde izin verileceği şimdilik belirtilmemiş.

Hatice Yılmaz’a göre, özel okulların çok büyük bir çoğunluğu, resmi okulları denemek isteyen öğrencilerinin kayıtlarını e-okula işlemeyecekler. Dolayısıyla sistem sorun üretmeye devam edecek.

Yılmaz, “Bu konuda benim önerim; 24 Haziran 2015 tarihinden itibaren tercihlerin alınıp sonuçları en kısa sürede açıklayarak kayıtlara başlanmasıdır. Boş kontenjanlar her akşam ilan edilerek sırası gelen öğrencinin kaydının yapılması sistemin hızla ilerlemesini sağlayacaktır” dedi.

 

Özel okullar nasıl öğrenci alacak?

Özel okulların kayıt sistemi dört ayrı grupta toplanmış durumda:

1. Grup: 11 okul kendi belirledikleri puan hesaplama yöntemiyle öğrenci alacak. (Robert Kolej, Üsküdar Amerikan, İzmir Amerikan, Tarsus Amerikan, İstanbul St Joseph, İzmir St Joseph, Notre Dame De Sion, ST Benoit, St Pulcherie, St. Michel, Alman Lisesi).

2. Grup: Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alacak ancak merkezi yerleştirme kılavuzuna girmeyecek.

3. Grup: YEP ile öğrenci alacak ve merkezi yerleştirme kılavuzuna girecek.

4. Grup: Herhangi bir sınav sonucu aramayacak.

Hatice Yılmaz’a göre, özel okulların çok büyük
bir çoğunluğu, resmi okulları denemek isteyen
öğrencilerinin kayıtlarını e-okula işlemeyecekler.
Dolayısıyla sistem sorun üretmeye
devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler