LYS sonuçları açıklandı: 3 soru iptal

Üniversite adaylarının günlerdir beklediği LYS sonuçları açıklandı. İki kimya, bir İngilizce sorusu iptal edildi. Fen lisesi öğrencileri en yüksek ortalamaları çıkardı. İmam hatip liseleri, en az puanı alan meslek liselerini zor geçti.

Yayınlanma: 30.06.2015 - 17:04
Abone Ol google-news

Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçları dün açıklandı. Sınavlardaki iki Kimya, bir de İngilizce sorusunun Yönetim Kurulu kararı ile iptal edildiği ve ilgili testlerdeki sorulardan en az birini işaretleyen adayların soruları doğru cevapladığı kabul edilerek puanlama yapıldığı belirtildi.

 SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

İptal gerekçesi

ÖSYM’nin açıklaması şöyle, “adaylar, sınav sonuçlarını https://sonuc.osym.gov. tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Fen Bilimleri (LYS-2) sınavındaki kimya testindeki 8 ve 14’üncü sorular ile 14 Haziran’da yapılan yabancı dil (LYS-5) sınavının İngilizce testindeki 49’uncu soru, ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile iptal edildi. Kimya ile İngilizce testinde en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruları doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapıldı.”

Adaylar tercihlerini, 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapacak. Yerleştirme sonuçlarına göre kayıtlar da 3-7 Ağustos tarihlerinde alınacak.

Fen Liseleri

LYS’de sonuçlar açıklandı ama, sıfırcı ve kazanamayan aday rakamları ile şampiyonlar yine gizlendi. 50 Matematik sorusundan 10’u, 30 Geometri sorusundan ise 4’ü bile doğru yapılamadı. Böylece en başarısız olunan ders Geometri oldu. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinde ortalama, 10 doğruyu geçmedi. En başarılı ders Coğrafya olurken, Dil sınavlarında en başarısız olunan testin İngilizce olması dikkat çekti.

Fen Liseleri öğrencileri en yüksek ortalamaları çıkarırken, bu okulları Anadolu Liseleri takip etti. Yabancı dil ağırlıklı liseler, özel liselerden daha başarılı oldu. Hükümetin eğitim politikalarında tüm gücünü verdiği, gözde eğitim kurumları İmam Hatip Liseleri, tüm puan türlerindeki ortalamalarda Meslek Liseleri ve Akşam Liselerini zor geçti. Kız öğenciler her yıl olduğu gibi bu yıl da daha fazla ortalama çıkardı. ÖSYM tarafından açıklanan sınava sonuçlarına ilişkin dikkat çekici bilgiler şöyle:

Sıfırcılar yine gizli: ÖSYM, kaç öğrencinin sınavı kazanamadığını ve kaç öğrencinin sınavda sıfır çektiğini de açıklamadı. Derece yapan adayların isimleri ve illeri de birkaç yıldır olduğu gibi açıklanmadı.

Barajı geçenler: 180 ve üstü puan alarak 4 yıllık yükseköğretim programı tercih etmeye hak kazanan aday sayısı puan türlerine göre farklılık gösterdi. MF-1 puan türünde 259 bin, MF-2’de 257 bin, MF-3 puan türünde 263 bin, MF-4 puan türünde ise 251 bin aday 180 barajını geçti. TM-1’de 470 bin, TM- 2’de 498 bin, TM-3’te 532 bin; TS-1’de 409 bin, TS-2’de de 459 bin aday sınavı kazandı.

105 bin üniversite öğrencisi sınavda: Sınava lise son sınıf öğrenci 513 bin 26 öğrenci girdi. Lise son sınıf öğrencisi 288 bin 283 aday sınava girerken, bir üniversitede halihazırda öğrenci olan 105 bin 123 adayın sınava girmesi dikkat çekti. 39 bin 174 aday ise bir üniversiteden mezun olduktan sonra ikinci şansını denemek için sınava girdi.

Fen Liseleri şampiyon: Fen liseleri öğrencileri LYS’de ipi göğüsleyen adaylar oldu. Tüm lise türleri arasında Fen Lisesi öğrencileri MF’de 353, TM’de 340, TS’de ise 353 ortalama ile en başarılı lise türü olarak adlarını yazdırdı.

İHL’ler meslek liselerini zor geçti: AKP’nin tüm yatırımları yaptığı, mümkün olduğu kadar öğrencinin mezun olması için büyük çaba sarf ettiği İmam Hatip Liseleri “nal topladı.” En az puan alan liseler Meslek Liseleri ve Akşam liseleri olurken, İmam Hatip Liselerinin ortalama başarısı, bu iki lise türünü zor geçti. İHL öğrencileri, MF’de 196, TM’de 213, TS’de ise 237 yaklaşık ortalama yaptı. İki yıl önce çok başarılı bir lise türü olmasına karşın kapatılan Öğretmen Liselerinin de bu yıl başarısının düştüğü görüldü.

Özelin kontenjanı arttı; devletinki azaldı: ÖSYM, yayımladığı istatistiki verilerde yükseköğretim programları kontenjanlarına da yer verdi. Buna göre toplam kontenjan 1 milyon 56 bin 129 olarak belirlendi. Devlet üniversitelerinde lisans için 407 bin 84 ve özel yetenekle öğrenci alan programlar için 20 bin 155 kontenjan ayrıldı.

Bir şampiyon Şanlıurfa’dan

LYS’nin Matematik Fen (MF) puanlarından MF- 1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde şampiyon Şanlıurfa’dan çıktı. Özel Çağlayan Murat Fen Lisesi mezunu Mehmet Salih Ekemen, Mühendislik ve Tıp arasında kararsız olduğunu söyledi. Ekemen, “Henüz okuyacağım bölüme karar vermediğim için üniversite konusunda da kararsızım. Ama gönlümde İstanbul’da okumak yatıyor” dedi.

Erzurum Özel Aziziye Anadolu Lisesi mezunu Ahmet Nihat Emeksiz de Türkçe Sosyal (TS) puan türlerinden TS-1 birincisi veTS-2 ikincisi oldu. İzmir Yamanlar Koleji, LYS’de 6 birinci çıkardı. Murat Kaya TM-1, TM-2, TM-3 puan türlerinde, Emre Kızıltuğ Dil 1 Ve DİL 2 puan türünde, Melih Demir Dil 3 Puan türünde birinci oldular. Musa Said Arık ise TS-Yerleştirme TM-1, 2 ve 3 Puan türlerinde aynı başarıyı gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler