MEB’den İslama yeni şart: Cihat

Milli Eğitim Bakanlığı, aylardır bekletilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve liselere yönelik müfredat taslağını açıkladı. Bakanlık, ilkokul 4. sınıftan başlayarak lise sona kadar zorunlu olan ders kapsamında skandal değişiklikler yaparak Mustafa Kemal Atatürk’e ilişkin bütün bölümleri ve Atatürk’ün adını müfredattan çıkarttı.

Yayınlanma: 22.07.2017 - 03:41
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı aylardır bekletilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve liselere yönelik müfredat taslağını açıkladı. İlkokul 4. sınıftan başlayarak lise sona kadar zorunlu ders kapsamında MEB skandal değişiklikler yaparak Atatürk’e ilişkin tüm bölümleri ve Atatürk’ün adını müfredattan çıkattı. Laiklik bölümlerini de daraltan MEB, yeni programa cihat konusunu “İslamda temel ibadet” olarak ekledi.

İnanç değil yorum

Yeni müfredat kapsamında Alevilik konularını uluslararası mahkeme kararları ile zorunlu olarak arttıran MEB, Aleviliği inanç değil “yorum” olarak değerlendirdi ve cemevine yine ibadethane diyemedi. Alevilik ve Bektaşilik konusu 7. ve 12. sınıflarda “İslam düşüncesinde yorumlar” ünitesinde “Tasavvufi yorumlar” başlığı altında Yesevilik, Nakşibendilik ile birlikte anlatılacak.

Atatürk çıkartıldı

İlköğretim ve liselerde bütün derslerde Atatürk’e ilişkin bölümleri daraltan MEB, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programında ise Atatürk ve Atatürkçülük’e ilişkin her şeyi çıkardı. AKP döneminde hazırlanan bir önceki ders programında bile bulunan bölümlerden ilköğretimde Atatürkçülük ile ilgili bütün konuların yanı sıra “Atatürk’ün din ve vicdan hürriyetine verdiği önem, din ve vicdan hürriyetinin Cumhuriyet yönetimiyle güvence altına alındığı” bölümler de çıkartıldı. Lise müfredatından da Atatürk’ün yer aldığı, “Laiklik ve Din”, “Atatürk ve Din”, “Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri”, “Atatürk ve Din Öğretimi” üniteleri her sınıf düzeyinden çıkartıldı.

Laiklik daraltıldı

Dikkat çeken bir diğer unsur da laikliğe ilişkin bölümlerin daraltılması oldu. Eski müfredatta “Programın uygulanmasında devletimizin laiklik ilkesi daima göz önünde bulundurulacak ve bu ilke titizlikle korunacaktır” vurgusu yapılırken, yeni programda laiklik dar bir konu başlığı olarak bırakıldı.

Eski programda 7. sınıftan itibaren “Laiklik, Din ve Vicdan Özgürlüğünün Garantisidir” ünitesi ile başlayarak laikliğin esaslarını anlatan MEB, yeni müfredatta sadece “Haklar ve Özgürlükler” ünitesinin altında “din ve vicdan özgürlüğü” konusundan ayırarak laikliğe yer verdi.

‘Dinimizde var’

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Dinimizde var” diyerek savunduğu cihat kavramı da ‘zorunlu’ “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersi programında “ibadet” olarak yer aldı. İmam hatip okulları ve seçmeli din derslerinde 7. sınıftan itibaren cihat kavramını anlatmaya hazırlanan MEB, programla bu kavramı 6. sınıftan başlayarak zorunlu olarak öğretecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler