AL, LGS, OKS, SBS, TEOG... 15 yıl içinde 5 farklı sistem

Eğitim sistemini yap-boz tahtasına dönüştüren AKP, 15 yıl içinde 5 farklı sistem getirdi. Bu süre içinde okula başlayan öğrenciler başka bir sistemle mezun oldu.

Yayınlanma: 19.09.2017 - 12:02
Abone Ol google-news

 

1997 yılına kadar Anadolu liseleri öğrencilerini ilkokuldan itibaren merkezi sınavla alıyordu. Bu sınavın ardından öğrenciler ortaokula başlamadan önce 1 yıllık hazırlık eğitimine giriyorlar, ardından da yabancı dille ortaokul ve lise eğitimi görüyorlardı. Sonrasında şu değişiklikler yaşandı: n Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı.

* Bu kez yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı da liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi.

* 2004 yılına gelindiğinde ise LGS olarak devam eden sistem, Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak değiştirildi.

* OKS ise 2008 yılında kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. n 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı.

* 2012 yılında SBS için MEB tarafından aşamalı olarak kaldırılma süreci başlatıldı.

* 2013 yılında SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise SBS yerine TEOG sistemi getirildi.

* TEOG’da da önce öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olması planlandı ancak daha sonra sınav, 6 temel ders için sadece 8’inci sınıfta dönem sınavlarından birinin merkezi olarak gerçekleştirilmesi esasına uygun olarak düzenlendi.

Bakan açıkladı: TEOG sınavı yapılmayacak... Artık tüm yollar İmam Hatip'e çıkıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler