Haydi kızlar İHL'ye!

26 ilde açılacak 29 imam hatip lisesinin 16'sı kızlara eğitim verecek.

Yayınlanma: 28.06.2014 - 22:47
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “vatandaşların ilgisinin arttığı ancak kapasitenin talepleri karşılayamadığı” gerekçesi ile yeni imam hatip liseleri açıyor. 26 ilde açılacak 29 yeni imam hatip lisesinin 15’i “yabancı dili İngilizce olan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi” olacak. Bu okulların açılmaları için “yatılı ortaokullar”, anadolu liselerinin ek binaları, yeni binalar kullanılacak. Liselerle, Türkiye’nin İHL altyapısına en az 549 derslik ve 18 bin 666 öğrenci daha katılacak. Mardin’de açılacak iki İHL’den birinin adı “Said Nursi Anadolu İmam Hatip Lisesi” olacak. İstanbul ve Balıkesir’de açılacak yeni “kız İHL” ise adını Türkiye’nin ilk türban eylemcisi olarak bilinen Şule Yüksel Şenler’den alacak. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü “merdivenleri kızlı - erkekli çıktıkları için diken üstünde tutan” yatılı bölge okulu ise “hafızlara özel Anadolu imam hatip lisesine” dönüştürülecek.

MEB Din Öğretim Genel Müdürü Nazif Yılmaz imzalı 29 Mayıs tarihli genelgede, “Halkımızın ilgi ve talebinin artması” gerekçesiyle, tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlerinden “önümüzdeki yıllarda ihtiyaç olacak imam hatip lisesi ve imam hatip ortaokulu sayısının tespit edilmesi” istendi. Genel Müdür Yılmaz’ın talimatı üzerine 26 ilden yanıt geldi. 26 ilin valiliği bakanlıktan 29 yeni imam hatip lisesi istedi. Bakanlık taleplerin bir kısmını yeni bina tahsis ederek karşıladı. Kalan kısmı için aldığı kararlar ise 2014-2015 eğitim öğretim yılında başlatılacak “imam hatip atağından” ipuçları sundu.

 

‘İlgi artıyor, karşılayamıyoruz’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 26 ili kapsayan yeni imam hatip lisesi açılmasına ilişkin önerilerini onayladı. Kararda, “Eğitim sistemi içerisinde faaliyetlerini sürdüren imam hatip liseleri ve Anadolu imam hatip liselerine halkımızın ilgisi artmakta, mevcut okullarımızın kapasitesi vatandaşlarımızın taleplerini karşılayamamaktadır” ifadeleri kullanıldı. İşte o okullar:

Yeni binaya da İHO’ya da İHL: Karara göre Adana’da 32 derslikli yeni binada yabancı dili İngilizce olan kız Anadolu imam hatip lisesi açılacak. Adı “Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi” olacak. Antalya’da kurulacak yeni imam hatip lisesi için ise mevcut bir imam hatip ortaokulu liseye dönüştürülecek. 32 derslikli Nebi Güney İmam Hatip Ortaokulu (İHO), yabancı dili İngilizce olan “Nebi Güney Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi”ne dönüştürülecek.

Yatılı okulu İHL yapacaklar: Bingöl’de Merkez Cumhuriyet Kız Yatılı Bölge Ortaokulu’nun kullanılmayan 13 dersliğinde yabancı dili İngilizce olan Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi açılacak. Okulun pansiyon binasının kullanılmayan bölümleri kız Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerine tahsis edilecek. Ayrıca Kız İHL öğrencileri için 200 öğrenci kapasiteli Devlet Parasız Yatılı ve Paralı Yatılı Kız Öğrenci Pansiyonu açılacak.

Eşrefpaşa Anadolu Lisesi’ne İHL komşu: İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Eşrefpaşa Anadolu Lisesi’nin 12 derslikli ek öğretim binası da “İHL atağından” nasibini alacak. Ek öğretim binasına “Karabağlar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi” açılacak.

İHL’ye Said Nursi adı: Program kapsamında Mardin’e iki yeni İHL açılacak. Biri sadece kız öğrencilere eğitim öğretim verecek, diğeri ise karma eğitim verecek. Mardin’in Artuklu ilçesinde yapımı tamamlanan 32 derslikli binada yabancı dili İngilizce olan Anadolu İmam Hatip Lisesi açılacak. Karma eğitim verecek İHL’nin adı ise “Mardin Said Nursi Anadolu İmam Hatip Lisesi” olacak. Kızıltepe ilçesinde TOKİ tarafından yapılan 24 derslikli bina ise “TOKİ Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi”ne tahsis edilecek. Şanlıurfa’ya yapılan 32 derslikli yeni binaya ise “Rabia Hatun İmam Hatip Lisesi” yapılacak.

‘Türban’ ilhamı: İstanbul ve Balıkesir’de açılacak toplam 64 derslikli iki yeni “kız İHL”ye Türkiye’nin ilk türban eylemcisi olarak bilinen Şule Yüksel Şenler’in adı verilecek. Bursa’da karma eğitim verecek yeni İHL’nin adı ise “Necip Fazıl Kısakürek Anadolu İmam Hatip Lisesi” olacak.

Diken sorununa hafız çözümü: Trabzon Maçka’daki 75 Yıl İMKB Yatılı Bölge Okulu (YİBO) ise İHL için kapatıldı. Yerine sadece hafız öğrencilere hizmet verecek 24 derslikli Esiroğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi açılacak. Kapatılarak “hafız İHL” olacak YİBO için Trabzon Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, “Erkek öğrenciler ile kız öğrenciler aynı binada altlı üstlü kalıyor. Aynı merdiveni kullanarak istirahata çekiliyor. Aynı merdivenleri kullanarak uyumaya gitmeleri inanın beni iki yıldır rahatsız ediyor ve diken üstünde oturmama sebep oluyor” açıklamasını yapmıştı. Cumhuriyet’in haberinden bir süre sonra il müdürü görevden alınmıştı.

8 okulun alabildiği kadar İHL’li: Bu okulların açılması ile zaten son yıllarda sayısı giderek artan İHL’lelere en az 549 derslik daha eklenecek. Bu dersliklerin her birine en fazla 34 öğrenci alınabilecek. Ancak MEB’in yaptığı son düzenleme ile MEB, 34 sınırını yükseltebilecek. Sınırın korunması halinde yeni İHL’lerin açılması ile 18 bin 666 öğrenci daha İHL’lilere eklenecek. Sınır aşılırsa, sınıflar alabildiği kadar doldurulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler