Gözler Moskova'da: Rusya o krediyi rubleye çevirecek mi?

Rusya, Türkiye'ye sattığı 4 adet S-400 füzesinin 2.5 milyar dolarlık tutarının yüzde 55'ini Türkiye'ye dolar olarak kredi verdi. ABD ile yaşanan gerilimin ardından Rusya'nın krediyi rubleye çevirip çevirmeyeceği merak ediliyor. Ankara, uzunca bir süredir ikili ticarette yerel para birimlerinin kullanılacağını vurguluyor.

Yayınlanma: 16.08.2018 - 17:13
Abone Ol google-news

Ankara ile Moskova arasında geçen sene S-400 füze savunma sistemlerinin sevkiyatını öngören anlaşmayı imzalanmıştı. Rus silah ve teknoloji şirketi Rostek'in genel müdürü Sergey Çemezov, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı dört adet S-400 füze savunma sistemi için 2,5 milyar dolar ödeyeceğini açıklamıştı. Söz konusu anlaşmaya göre, Türkiye toplam bedelin yüzde 45'ini avans olarak ödeyecek, kalan yüzde 55'lik kısım için ise Rusya, Türkiye'ye kredi sağlayacaktı. Türkiye'nin S-400’ün avansını 2017'de ruble ile ödediği açıklanmıştı. Son günlerde sık sık vurgulanan 'milli para birimleri üzerinden ticaret' söylemlerinden sonra, dolar kredisi olarak alınan yüzde 55'lik kısmın hangi para birimi üzerinden ödeneceği belirsizliğini koruyor.

Rus yetkili: TL düşüşü tehdit değil

Sputnik'e konuşan Rus askeri uzman İgor Korotçenko, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 füze savunma sistemlerinin ücretini karşılayabilecek güçte olduğunu ve bu alım sayesinde askeri ve siyasi otoritesini güçlendireceğini belirterek, TL'nin düşmesinin anlaşmanın geleceğiyle ilgili bir tehdit yaratmadığını ifade etti. Korotçenko, "S-400 anlaşması için bir tehdit bulunmuyor. Rusya, bu anlaşma için Türkiye'ye kredi sağladı. Dolarla ödeme yapılmazsa, diğer para birimleriyle ödeme yapılabilir, dolayısıyla herhangi bir zarar oluşmayacak" dedi. Ancak açıklamada ödemenin yeni dolar kuru üzerinden mi çevrileceğine dair bir ifade bulunmuyor.

Milli parayla ticaret önerisi yapılmıştı

TL ve Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendilerine yaptırım uygulayan ABD'ye karşı dayanışma mesajları yükselmişti. Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Çin, Rusya, İran, Ukrayna gibi ülkelerle ticaretin milli para birimleri üzerinden yapılmasının planlandığını bildirmişti. Putin de ABD’nin doları siyasi bir enstrüman olarak kullanmasını eleştirerek, “ABD’nin doların kullanılmasına yönelik kısıtlayıcı adımlarını stratejik bir hata olarak görüyoruz” demişti.

F-35'deki engelin sebebi bambaşka

Öte yandan, ABD ile yaşanan papaz Brunson krizinde Donald Trump'tan yeni bir hamle gelmiş ve Türkiye'ye F-35'lerin teslimatını durdurmak için hazırlanan tasarıyı onaylamıştı. Alman Deutsche Welle gazetesine göre ise, F-35'lerin tesliminin ertlenmesinin nedeni sadece Rahip Brunson krizi değil, Rusya'dan alınacak S-400 füzeleri. Teslimat içinse gözler, Pentagon'un hazırlayacağı rapora çevrildi. Buna göre, Türkiye'nin ABD'den alacağı F-35'leri, Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemiyle birlikte kullanmasının ABD savunma sistemine bir zarar getirip getirmeyeceği araştırılacak. Bu süre zarfında da Türkiye'ye teslimat yapılmayacak. Ancak Türk pilotların ABD'de aldığı eğitimlere devam edilecek.

Asker sayısı da maaşları da artıyor

ABD'nin yeni savunma bütçesi, 77 adet yeni F-35 savaş uçağına yatırım yapılmasını, birliklerdeki erkek ve kadın askerlerin sayısının 15 bin 600 kişiye çıkarılmasını ve ayrıca ordu mensuplarının maaşlarına yüzde 2,6 oranında zam uygulanmasını öngörüyor. Tasarı aynı zamanda İsrail ile ortak yapım füze savunma sistemleri için 500 milyon dolar, tren ve Irak güvenlik güçleri ekipmanlarına ayrılmak üzere 850 milyon dolar ve Ukrayna için kullanılacak 250 milyon dolarlık bir yardımı kapsıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler