Yüksek kur çiftçinin desteğine darbe vurdu

Tarımsal destek alan çiftçilerin su kullanım hizmet bedeli ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borcu alacağı, destekten kesilecek.

Yayınlanma: 06.09.2018 - 22:51
Abone Ol google-news

Yüksek kur ve ekonomik kriz nedeniyle birçok sektöre destek paketi açıklanıp borçları ertelenirken, çiftçilerin elektrik ve su borcunun tarımsal desteklemeden kesilmesine karar verildi. Tartışma yaratan bu konu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğiyle yürürlüğe girdi.

Çiftçinin önce borcu tahsil edilecek, alacaklı kurum ve şirketlere aktarılacak, kalan para çiftçiye destekleme olarak ödenecek. Devlet, elektrik şirketlerinin borcunu da tarımsal desteklemeden keserek alacak. AKP’nin kendi çıkardığı Tarım Kanunu’na göre çiftçiye 2018’de verilmesi gereken destek 34.5 milyar TL idi, ancak hükümetin açıkladığı ise 14.5 milyar TL olmuştu.

Yaşanacak kesintilerden sonra tarımsal desteklerin daha da azalacağına dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, uygulamayı ‘özel sektörün tahsildarlığı’ olarak yorumladı.

Buğday alarmına önlem


Sıcak ve kurak geçen yaz, önde gelen buğday üreticilerinin stoklarının 2007/2008 seviyelerine düşmesine neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) konuya ilişkin, “Dünyada yaklaşık 850 milyon ton buğday bulunuyor. Türkiye’de ise önceki yıldan devreden stoklarla birlikte toplam buğday stoku 3.5 milyon ton. Piyasalarının istikrarı için her türlü önlem alındı” açıklaması yapıldı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler