Atatürk’ün mirasını siyasete alet etmeyin

Erdoğan’ın “CHP’nin İş Bankası’ndaki Atatürk hisselerinin Hazine’ye devredilmesi gerektiği” sözleri tepki çekti. Bankanın hisseleri dün yüzde 6 değer kaybetti.

Yayınlanma: 17.09.2018 - 22:29
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İş Bankası yönetimindeki CHP’lilere ‘bakılması gerektiği’ açıklamasının ardından İş Bankası, Atatürk hisselerinin bankada geçmişten bugüne CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiğini belirterek, bunun banka faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını açıkladı.

<haber-dikey:1084848>

İş Bankası’yla ilgili Erdoğan’ın açıklamaları hisse senedi piyasında İş Bankası hisselerini negatif etkiledi ve hisseler dün yüzde 6 civarında değer kaybetti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada CHP’nin İş Bankası’ndaki yönetim kurulu üyelerinin ne iş yaptığına ‘bakılması’ gerektiğini ifade ederek, “Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine’ye girer” dedi.

Bunun ardından yazılı açıklama yapan İş Bankası ise, banka hisselerinin yüzde 31.79’unun halka açık olduğu hatırlatılarak, çoğunluk hissesi ise yüzde 40.12’lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı’na ait olduğu, Atatürk hisselerinin oranının ise yüzde 28.09 olduğu ifade edildi.

<haber-dikey: 1085048>

Üyeler bağımsız

Açıklamada Atatürk hisselerinin mülkiyet ve temsilinin vasiyet, yasalar ve yargı çerçevesinde Türkiye İş Bankası tüzelkişiliğinden bağımsız olarak belirlendiği belirtilerek şöyle denildi:
“Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun bankamızın faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir” denildi.

<haber-dikey: 1084957>

Milli menfaat meselesi

Bankaların güven müesseseleri olduğunun belirtildiği açıklamada, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomi açısından önem taşıdığının da altı çizildi. Açıklamada “İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir” denildi.

Hisseler düştü

Erdoğan’ın açıklamasının ardından Borsa İstanbul’da İş Bankası hisseleri dün yüzde 5.8 değer kaybetti. Hisselerde düşüşü ve açıklamaları yorumlayan bir bankacılık analisti, bunun sonuçlarının ne olabileceği konusunda öngöremedikleri bir süreç olduğunu belirterek, “Hisselerin hazineye transfer gibi bir durumu olursa bu ancak yasayla olabilir. Bunu kestirmek zor” dedi.
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda “CHP’nin İş Bankası’ndaki hissesinin Hazine’ye devri tartışması açmak, Türkiye’deki hisse güvenliğini sorgulatması yönünden ekonomiye ciddi zarar verebilir. Krizin başında bir banka hissesini mülkiyet hakkını çöpe atarak tartışmaya açmak bile fısıltı gazetesini güçlendirir. Krizi derinleştirir” ifadelerini kullandı.

Varlık Fonu’na mı verilecek?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin İş Bankası’nın ortağı değil sadece Atatürk hisselerinin temsilcisi olduklarını belirterek, yönetimindeki arkadaşlarının da bankacılık işlemlerine karışmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Biz gerçekten hiçbir para almıyoruz, İş Bankası’nın ortağı da değiliz. Biz sadece Mustafa Kemal Atatürk’ün hisselerinin temsilcisiyiz o kadar. Biz 5 kuruş para almayız, o para Türk Dil Kurumu’na Türk Tarih Kurumu’na gider” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Hiçbir para almıyoruz, İş Bankası’nın ortağı da değiliz, Atatürk’ün hisselerinin temsilcisiyiz. Kenan Evren de daha önce aynı yolu denemişti. Darbe sonrasında Atatürk’ün hisselerini Hazine’ye devretmişti, dava açılmıştı ve kazanmıştık” dedi. Erdoğan’ın önce hukuki sürece bakması ondan sonra karar vermesi gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Atatürk’ün vasiyetine herkesin saygı duyması lazım. Hiçbir zaman İş Bankası yönetiminde bulunan arkadaşlar, İş Bankası’nın bankacılık işlerine karışmazlar; sadece Atatürk’ün hisselerini temsil etme onurunu taşırlar” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açıklaması ile ilgili olarak da “Acaba Türkiye Varlık Fonu’na mı devretmek istiyor ona da bakmak lazım” dedi. CHP’nin 24 Haziran seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetinin çiğnenmesine karşı sonuna kadar mücadele edeceğini belirterek, Erdoğan’ın sözlerinin gündem değiştirme amaçlı olduğunu vurguladı.

12 Eylül'de de el konulmuştu

-İş Bankası’ndaki Atatürk hisselerinin geliri nereye gidiyor?

Bankadaki hisselerin geliri, CHP’ye gitmiyor. Atatürk’ün vasiyeti çerçevesinde, hisselerin mülkiyeti CHP’ye ait olmakla beraber, temettü geliri 1932’de kurulan Türk Dil Kurumu ile 1931’de kurulan Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış durumda. Yani CHP esasında bu vasiyetin uygulandığının denetçisi konumunda.

-CHP’yi temsil eden dört üye İş Bankası’nda ne iş yapıyor?

İş Bankası yönetim kurulundaki CHP’li üyeler bankanın işleyişine karışamaz. Zira bankayı çalışanların ve emeklilerin oluşturduğu sandık yönetiyor. CHP sadece, İş Bankası yönetim kuruluna üç yıl için dört üye teklif ediyor. Bu üyeler maaşlı çalışan olarak görülüyor. CHP’nin bu üyeleri ekonomi, işletme ve hukuk alanında eğitim yapmış kişiler arasından seçtiği biliniyor.

-12 Eylül’de İş Bankası hisselerine ne olmuştu?

12 Eylül darbesinde asker yönetime el koyduktan sonra partileri kapatmış, CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleri de Hazine’ye devredilmişti. CHP’nin ilerleyen yıllar sonra Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun ardından hisseler iade edilmişti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, “Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu aleyhlerine açılan davalarda birleştirildikten sonra, toplanan delillere, Yargıtay ilamlarındaki kesinleşen hususlara ve bilirkişiler kurulu raporlarına nazaran, Aziz Atatürk’ün hisselerinin banka sermayesindeki oranının sermaye artırımlarında da yüzde 28.90 olarak muhafazasının Aziz Atatürk’ün vasiyeti gereği olup, rüçhan haklarının kullanılması gerektiği, kurumların bundan dolayı müdahalede bulunamayacakları” yönünde karar vermişti.

Sivil darbe

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “İş Bankası hisselerine el koymayı 12 Eylül paşaları da denemişti. Mahkemeden döndü. O dönem darbenin müelliflerinin yapamadığını Erdoğan yapmak istiyor. Ondan sonra bu döneme sivil darbe deyince kızıyor. Biz darbeciye darbeci demek zorundayız” diye değerlendirdi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “Buradan tüm özel sektör temsilcilerini uyarıyorum. Şirketleriniz ve holdinglerinizdeki hisseleriniz tehlikededir” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler