İZBAN grevine yasak

Cumhurbaşkanlığı grevi ‘şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğü’ için 60 gün süreyle ertelendi.

Yayınlanma: 08.01.2019 - 23:01
Abone Ol google-news

TCDD-İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla çalışan  İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nde (İZBAN) 10 Aralık’ta başlayan grev Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 60 gün ertelendi.

İktidara geldiği günden bu yana toplam 16 grev hakkında aslında “yasaklama” anlamına gelen “erteleme” kararı alan AKP, bir grevi daha sonlandırdı.

Aynı zamanda Türk-İş Başkanı da olan Ergün Atalay’ın sendikası Demiryol-İş tarafından gerçekleştirilen ve 29 gündür devam eden İZBAN grevinin ertelenmesi tepki çekti. 60 günlük sürede taraflar ya anlaşacaklar ya da son kararı Yüksek Hakem Kurulu verecek.

<haber-dikey:1194409,1191757,1189176>

Taşımayı bozucu...

Kararda, grevin “şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğü” için 60 gün süreyle ertelendiği belirtildi. Erteleme kararı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın “grev ve lokavtın ertelenmesi” başlıklı maddesine dayandırıldı. Maddeye göre karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt, genel sağlığı veya milli güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı tarafından 60 gün süreyle ertelenebiliyor.

Kararın duyulması üzerine grevdeki işçilerin toplandığı Alsancak Garı’nda açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “Maalesef iktidar elindeki silahı çok iyi kullandı. Madem ki bu grev yasaklanacaktı neden 29 gün beklendi? Neden sigortanızın yatmamasına, çalışma gücünüzün ortadan kalkmasına seyirci kaldılar apayrı bir konu. Burayı kullanıp buranın üzerinden prim yaptılar. Bu mücadele bu şekilde bitmemeliydi” dedi.

Türk-İş ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, kararın bazı çevrelerin grevin siyasi ve ideolojik nedenlerle alındığı yönündeki iddialarını çürüttüğünü belirterek “Sendika olarak siyasi bir taraf olmak için değil, işçilerimizin haklı taleplerini dile getirmek ve onlardan gelen talep doğrultusunda grev kararı aldık. 342 arkadaşımızın önüne iki kez sandık koyduk, ikisinde de yüzde 99.9 tekliflere ‘hayır’ sonucu çıktı. Grev kararı böyle alındı” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler