Erdoğan azarladı onlar alkışladı

Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi oldukça sert geçti.

Yayınlanma: 18.09.2014 - 23:11
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun süredir katılmadığı TÜSİAD toplantısına katıldı Türk sanayisinin ve istihdamının yarıdan fazlasını sağlayan iş insanlarını Gezi Parkı protestoları ve 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarına destek vermek ve derbecilikle suçladı.

Ümit Boyner’in başkanlığı sırasında Erdoğan hükümetine yapılan eleştirilerin dozu Erdoğan’ın eski TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ı vatan hainliği ile suçlamasına kadar varmıştı. Dün gerçekleştirilen TÜSİAD’ın 2014 ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) de oldukça sert geçti. Erdoğan, Suzan Sabancı Dinçer’den Koç Grubu’na, Boyner Holding’den Kemal Kılıçdaroğlu’na kadar birçok kişi ve kurumu ağır topa tuttu. “Bazılarının paralel yapıyı açık açık desteklediğini görüyoruz, bunlara rağmen bu kervan yürümeye devam edecek” açıklamasını yapan Erdoğan “Ananasta, rafineride, tespihte ağızları bıçak açmadı” derken Koç Grubu’na yüklendi. 17 Aralık sonrası ortaya çıkan tapelerde Fethullah Gülen’e ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında Koç Grubu’nun adı bir rafineri ihalesiyle ilgili olarak geçiyordu. Erdoğan, bazı işadamlarının “paralel yapı” olarak nitelediği cemaate destek verdiğini belirterek “Bazılarının paralel yapıyı açık açık desteklediğini görüyoruz. İçeriden ihanet şebekelerine destek verenlere rağmen bu kervan yürümeye devam edecek. Paralel şebeke ve destekçisi uluslararası medya birlikte hareket ediyor, buradan da bir işadamı çıkıp bunlara destek veriyor” diye konuştu.

Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in eşi Suzan Sabancı Dinçer, Erdoğan’ın “Geçenlerde bir gazetede bir bankanın yönetim kurulu başkanı karamsar konuşmuş. Neymiş edendim? Başarılara gölge düşmüş. Bir inceleme yaptırdım aktifleri 8 kat büyüdü” eleştirisine hedef oldu. Erdoğan’ın TÜSİAD YİK’te yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:

* Gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimleri... Bu çirkin, bu ihanet girişimlerinin karşısında dimdik durduğumuz için son 12 yılda kazancına kazanç katmış olanlar çıkıyor, rahatsızlık ifade ediyor.

* Ağaç dediler, çevre dediler, park dediler, günlerce sokakları işgal ettiler, sokakları adeta yağmaladılar. Bir yerlerden bol miktarda paralar alınıyor, lojistik destek sağlanıyor, ağaç için park için değil. Hani diyor ya bir tanesi, “Hâlâ anlamadınız mı? Bu ağaç meselesi değil” diyor. Hükümeti devirmek için birtakım vandallar sokağı örgütlüyor.

* 17-25 Aralık darbe girişimi... Belli sermaye çevrelerinin belli işadamlarının, holdinglerin bugün dahi bu paralel yapıyı, bu ihanet şebekesini maalesef görmezden gelmesi... Hatta hatta bir kısmının kol kanat gerdiğini hatta açık açık desteklediğini görüyoruz. Niye? Çünkü 17-25 Aralık bir darbe girişimiydi, bütün amaç da eski Türkiye’ye geri dönmekti.

* Allahaşkına şuna bakar mısınız? Paralel ihanet çetesi ve onun işbirlikçisi uluslararası medya bir oluyor, Türkiye’nin birliğini, dirliğini özellikle de Türkiye ekonomisini hedef alıyorlar buradan da birileri çıkıyor, işadamı kisvesi altında bunlara destek veriyor.

* İşte kredi derecelendirme kuruluşlarından iki tanesi biliyorsunuz son zamanlarda ülkemizle ilgili verdikleri nota bak. Bunların haline güler misin ağlar mısın? Bu adamlar affedersin hangi ölçüleri baz alarak Türkiye’ye kalkıp bu tür bir notu veriyor.

* Bugün birileri yargıya sızmış paralel uzantılar dolayısıyla rant elde ediyor olabilir. Ama yarın o hesap döner, gelir o yapıyı destekleyenleri de vurur. Yeni bir Türkiye kurulurken, iş dünyasının da artık yeni bir vizyon ortaya koyması gerekir. Eski Türkiye’nin refleksleriyle kazanma dönemi artık sona ermiştir. Darbeleri savunarak, darbelerin arkasında durarak, darbelere zemin hazırlayarak kazanma dönemi geride kalmıştır.

* Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor. O banka, şu anda batmış zaten. Fakat bu taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor.

* Aynı istikamete bakıyoruz ve aynı geleceği inşa edeceğiz ve bunu da hep birlikte başaracağız. TÜSİAD’ın yeni yönetimi, yönetim kurulu başkanıyla yeni Türkiye vizyonuyla Türkiye’nin kalkınmasına, ilerlemesine, demokratikleşmesine hep beraber katkı vereceğiz ve bu demokratikleşmeyi de ileri demokrasi olarak tanımlıyorum. Buna gönülden inanıyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler