Ekonomi hocaları 2015'ten umutsuz

‘Hocaların Gözüyle 2015’te Türkiye Ekonomisi Araştırması’na göre gelecek yıl kolay olmayacak.

Yayınlanma: 23.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) tarafından geleneksel olarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre küresel risklere rağmen Türkiye ekonomisinin mevcut durumu iyi, ancak 2015 zorlu geçecek.

İEAD tarafından yapılan “Hocaların Gözüyle 2015 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” farklı sonuçlar ortaya çıkardı. 191 ekonomi hocasının cevapladığı anketin sonuçları, hocaların dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve beklentilerini ortaya koyuyor. İEAD Yönetim
Kurulu Başkanı Mehmet Hüseyin Bilgin araştırma ile ilgili şu tespitleri paylaştı:

* Türkiye’nin ekonomik durumunu ‘normal’ veya ‘iyi’ şeklinde değerlendirenlerin oranı yüzde 67 iken, ‘kötü’ olarak değerlendirenlerin oranında ise önceki yıla göre bir artış meydana geldi.

* Gelecek yıl Türkiye’nin büyüme hızının yüzde 2 ve üzerinde olacağını tahmin eden hocaların oranı yüzde 92’yi buldu. Ancak hocaların yüzde 81’i yüzde 2-4 aralığında bir büyüme öngördü. Yüzde 3 ve üzerinde bir büyüme hızı bekleyenlerin oranı ise yüzde 51’de kaldı. Dolayısıyla büyüme oranı ağırlıklı olarak yüzde 3-4 civarında bekleniyor.

* Büyüme hızındaki yavaşlamaya bağlı işsizlik ve durgunluk önemli sorunlar olarak öne çıksa hocaların yüzde 34’üne göre en önemli sorun işsizlik. Hocaların yüzde 27’si seçimler ve politik istikrarı risk unsuru olarak görüyor. Bu çerçevede, ankete katılanların yarısı 2015’teki ekonomik istikrarı olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor. ‘Seçimler ekonomik istikrarı etkilemez’ diyenlerin oranı yüzde 36, ‘olumlu etkiler’ diyenlerin oranı ise yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti.

* Merkez Bankası’nın dış ve iç riskler karşısında izlediği politikaları, hocaların yüzde 43’ü 40’ı da ‘normal’ olarak değerlendiriyor. ‘Kötü’ olarak değerlendirenlerin oranı ise sadece yüzde 10. Enflasyonla Merkez’i başarısız bulan hocalar, 2015’te de TÜFE’de hedefin tutmayacağı görüşünde.

* 2015’te dünya ekonomisinden umutlu musunuz sorusuna, ankete katılanların yüzde 64’ü cevabı vermiş. Hocaların yüzde 74’ü, 2015’te Avrupa’daki ekonomik krizde belirgin bir iyileşme beklemiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler