Sendikada şoke eden yolsuzluk iddiaları!

Hak-İş bağlı Öz İplik-İş’te Yusuf Engin’e 2007’deki genel kurulda başkan seçildikten iki yıl sonra 2009’da istifa etmesi için 98 bin lira usulsüz ödeme yapıldığı, koltuk tazminatı olarak ödenen ve Vakfıbank’tan çekilen paranın muhasebe oyunlarıyla gider gibi gösterildiği ileri sürüldü.

Yayınlanma: 08.01.2014 - 23:44
Abone Ol google-news

Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası, yaklaşık üç yıldır yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. Yapılanlardan rahatsız olduğu için suç duyurusunda bulunan ve “Ceza da alacak olsam, hapis de yatacak olsam bu işler araştırılsın dava görülsün” diyen eski Öz İplik-İş Genel Eğitim Sekreteri Duran Güzelkaya’nın ısrarlarına karşın halen dava açılmış değil. Hatta Güzelkaya, bir süre önce suç duyurusunda bulunduğu savcılığı da işlem yapmadığı için Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (Bimer) şikâyet de ediyor, hatta Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’na da dilekçe yazıyor.

Sendika adına Vakıflar Bankası’ndan çekilen 100 bin TL kredinin 98 bin TL’sinin istifa eden eski genel başkan Yusuf Engin’e verildiği, bu haksız ödemenin üç şube hesabından çeşitli faturalarla buhar edildiği iddia ediliyor. Çalışmayan insanlara hak etmedikleri halde ödeme yapıldığı, bireysel harcamaların sendikaya yüklendiği de yine iddialar arasında.

Güzelkaya’nın belgeleriyle yargıya da taşıdığı iddiaları şöyle:

* Yusuf Engin 2009 yılı mayıs ayında genel başkanlık görevinden istifa etti. İddialara göre iki görevinden birden istifa eden Engin’le anlaşılıyor. Engin’e koltuğu bırakması için para teklif ediliyor. Engin’in istifasının hemen ardından 3 Haziran’da sendika adına Vakıflar Bankası’ndan 100 bin lira kredi çekildi. Bunun 98 bin lirası 54 dakika sonra Engin’e elden verildi. Ancak kendisi istifa ettiği için kıdem tazminatı hakkı olmayan Engin’e böyle bir ödeme yapılamazdı. Bu nedenle 98 bin lira üç şube hesabından çeşitli faturalarla buhar edildi.

* Genel Başkan Murat İnanç, 2010 ve 2011 yıllarında hafta sonları İstanbul’a kızı ve oğlunun yanına gittiği halde, kendini görevi gereği seyahate gitmiş gibi gösteriyor ve yol giderleri, yemek vb. tüm harcamalarını sendikadan karşılanıyor.

* İnanç’ın eşinin akrabasına, yönetim kurulu kararı olmaksızın, sendikada görevi olmadığı halde 10 ay boyunca sendika genel merkezinden para ödeniyor.

* Genel Merkez, şubelerin olduğu illerde, şubelerden habersiz yemekler düzenliyor, bu yemeklere genel başkanın eş, dost ve akrabaları katılıyor.

* Sendika başkanın babası ve kayınbiraderinin vefatı nedeniyle cenaze giderleri, misafirler için konaklama ücreti ve yemek bedelleri, Malatya Şube’nin harcamasıymış gibi gösterilerek ve sendika zarara uğratılıyor.

‘Seçimi kaybettiler, iftira atıyorlar’

Öz İplik-İş Genel Başkan Murat İnanç ise iddialar üzerine şöyle konuştu: Bu iddialar 2011 yılından bu yana sürekli gündeme getiriliyor. Bu iddiaları öne sürenler zaten yönetim kurulu üyesiydi. Yargıya başvuran bu kişinin tüm kararlarda, harcamalarda imzası var, hiçbirinde muhalif değil. Genel Kurulda seçimi kaybeden insanlar, üç ay sonra bu şekilde iftiralar atmaya başladılar. Bilirkişi raporlarından hiç söz etmiyorlar. Bu raporlar iddiaların doğru olmadığını gösteriyor. Dosya halen savcılıkta, hukuki süreç devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon