S&P'den önemli uyarılar... Türkiye’nin notu düşebilir

S&P’ye göre Türkiye sınırlarındaki yüksek politik risklerin sürmesi yatırımları ve büyümeyi zayıflatacak. Bu da Türkiye’nin borç profilini bozarak not indiriminin kapısını açıyor.

Yayınlanma: 08.08.2015 - 21:07
Abone Ol google-news



Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) Türkiye için önemli uyarılarda bulundu. Moody’s Türkiye’nin notunu dördüncü defa güncellemezken, Standard & Poor’s Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, gazetemize yaptığı açıklamada, Suruç’taki bombalı saldırının ardından Türkiye sınırlarında yükselen politik risklere dikkat çekerek bunun da Türkiye’ye sermaye girişlerini engelleyebileceğini vurguladı. Sakhuja, mevcut risklerin not indirimini tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Kırılganlık sürecek

Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan S&P Analisti Sakhuja, artan terör olaylarının ve jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisine etkilerini şöyle değerlendirdi: Diğer ülke derecelendirmelerinde de olduğu gibi Türkiye’nin de ülke derecelendirmesi hem iç hem de dış etkenlere bağlılık gösteriyor. Türkiye zayıf dış ekonomik temellerinden dolayı, buna özellikle yüksek cari açığının kısa vadeli kaynaklarla fonlanması da dahil, yatırımcı duyarlılığı ve riskleri konusunda kırılganlığını sürdürecek. Konuyu kredi notu acısından ele alırsak yükselen jeopolitik ve iç politik riskler makroekonomik ve de mali yansımalarının şekline göre yatırımcı duyarlılığını olumsuz olarak etkileyebilir.

Zayıf büyüme

Sakhuja, önemli olanın kısa dönemli dalgalanmalardansa, uzun dönemde sermaye girişlerini engelleyerek dış ödemeler dengesinde şoklar yaratıp yaratmayacağı olduğunu söyledi. Aarti Sakhuja, erken seçim riskinin de büyümeyi ve yatırımcı güvenini zedeleyebileceğine işaret etti. Sakhuja şöyle konuştu: Türkiye’de koalisyon belirlenen 45 günde kurulamazsa, kasımda erken seçim olur. Bu durumun ve de Türkiye sınırlarındaki olayların yarattığı yüksek politik belirsizlik yatırımları engelleyip, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir. Ayrıca Türk Lirası’ndaki değer dalgalanmaları tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebilir. Tüm bunlar beraberinde zayıf büyümeyi getirebilir. Sakhuja, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili de şu değerlendirmede bulundu: S&P olarak, Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatif olarak değerlendiriyoruz. Negatif görünüm gelecek 6-12 ay içinde üçte bir olasılıkla reytingin düşebileceğini belirtiyor. Not indiriminin tetikleyicileri de ödemeler bilançosu ve büyüme şokları gibi nedenlerden dolayı Türkiye’nin finansal ve borç profillerinin bozulması.

Politik baskı

Kuruluş en son mayısta Türkiye’nin yabancı para cinsinden BB+ olan notunu ve negatif görünümü teyit etmişti. S&P’nin not güncelleme tarihi 6 Kasım. Sakhuja faizle ilgili olarak da, “Türkiye’nin kırılganlığının dış sermaye girişlerindeki yavaşlamaya olan hassasiyeti ve de ABD Merkez Bankası’nın para politikasını daraltması olasılığı göz önüne alındığında MB’nin bu yıl faiz indirimine gitmesi olası değil. Ancak faizlerin düşürülmesine yönelik politik baskıları göz ardı etmiyoruz, özellikle büyüme yavaşlarsa” diye konuştu.

Moody ’s yine pas geçti

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü güncellemedi. Kuruluş, böylece Türkiye için belirlediği son 4 potansiyel tarihin hepsini pas geçmiş oldu. Moody’s’in resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Moody’s bu duyuruyu, Avrupa Birliği Ülkeleri Derecelendirme Takvimi’nin 7 Ağustos 2015 için belirlenmiş faaliyetlerine ilave açıklık getirmek amacıyla yapmaktadır. Duyuru, piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır, bir kredi notu eylemi açıklaması değildir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, aralarında Türkiye, İsveç ve Azerbaycan’ın bulunduğu bazı ülkelerin notlarının da güncellenmediği belirtildi. Kuruluş, bu yılki değerlendirme takvimindeki ilk tarih olan 10 Nisan’da da güncellemeye gitmeyerek, Türkiye’ye yönelik değerlendirmesini üçüncü kez ertelemişti. Kurumun bu yılki son değerlendirmesini de 4 Aralık’ta yapması bekleniyor. Moody’s, son revizyonunu 11 Nisan 2014’te yaparak, not görünümünü “durağan”dan, “negatif”e çevirmiş, “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” kredi notunu da teyit etmişti.



EN KIRILGAN TÜRKİYE

Sakhuja, Türkiye’nin dış ekonomik profilini şu anda Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Hindistan gibi diğer gelişmekte olan ülkeler içerisinde en kırılganı olarak gördüklerini söyleyerek “Bu durumun başlıca nedenleri ekonominin yapısal cari açığı, yüksek dış borcu, kullanılabilecek az rezervlere oranla yüksek orandaki kısa vadeli dış borçları ve dış finansman gereksinimleri” dedi. Sakhuja şöyle devam etti:

Sermaye kaçışı risk

Fed’in faiz oranlarını arttırması, Türk Lirası’nda ve Türk varlıklarında bazı dalgalanmalar yaşanmasına neden olabilir. Bizim görüşümüze göre, asıl endişe edilmesi gereken husus, ekonomideki kısa dönemli dalgalanmalar değil, Türkiye’nin cari açığını finanse eden dış sermaye akımları ve de Türkiye’ye yönelik risk algısında oluşabilecek kalıcı bir ters yönlü değişikliktir.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler