Ekonomi Bakanı'ndan 'bin 300 liralık asgari ücret' açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, AKP'nin "bin 300 lira asgari ücret" seçim vaadi hakkında konuştu.

Yayınlanma: 12.11.2015 - 14:11
Abone Ol google-news

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov ile birlikte Türkiye - Belarus Yatırım Forumu'nun açılışına katıldı. Dış Ekonomik İşler Kurulu (DEİK) tarafından Taksim'de bir otelde düzenlenen forumda konuşma yapan Zeybekci, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Seçim vaatlerinden biri olan asgari ücretin bin 300 lira yapılmasıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Zeybekci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla bir çalışma yapıldığını söyledi.

ASGARİ ÜCRET VAATLERİMİZ ARASINDA İLK YAPILACAK OLANLARDAN BİRİSİDİR

"Asgari ücret, vaatlerimiz arasında ilk yapılacak olanlardan birisidir" diyen Zeybekci, "Bunun özel sektörümüzün endişe ettikleri bazı rahatsızlıkları olabilir. Başbakanımızın talimatıyla hükümetimiz şirketlerimizin, üretimimizin 'KOBİ'lerimizin, ihracatçılarımızın uluslararası rekabet güçlerine zarar verebilecek bir durum varsa asgari ücretin artırılmasıyla ilgili maliyetleri artıracak bir durum varsa ki var; bunun bir kısmını hazine olarak karşılamayı, yükü hafifletme anlamında bir yaklaşımımız var. Böyle bir çalışma yapılıyor. Yakın bir zamanda bunun rakamları netleşecektir. Nerelerden bazı yükleri katlanabiliriz, ne şekilde bizim de katkımı olabilir ile ilgili hükümet olarak teknik çalışmalarımız bitince duyuracağız. Rekabet anlamında şirketlerimizin, özel sektörümüzün şu andaki durumuna negatif katkı varsa buna destek verme konusunda bizim bir çalışmamız var" dedi.

"SAYIN BAŞBAKANIMIZIN 1300 RAKAMINI TELAFFUZ ETTİĞİNDE ANINDA KARŞILIK BULDU"

Nihat Zeybekci, seçim öncesinde diğer partilerin asgari ücretteki vaatlerinin iş dünyası ve toplum tarafından ciddiye alınmadığını söyledi. Zeybekci, "Çünkü gerek iş dünyası gerekse kamuoyu iktidara, göreve gelme ihtimali olmayan birinin söyleyeceği veya söylediği sözleri bence ciddiyetten uzak olarak algıladı. Ancak ne zaman ki biz bu konuda çalışmalarımızı çok detaylı hale getirdik; sayın Başbakanımız 1300 rakamını telaffuz ettiğinde anında karşılık buldu. Çünkü kamuoyuna sorulduğunda anketlerde tek başına iktidara yakın olan parti sorulduğunda yüzde 75 oranında AK Parti çıkıyordu. Hatta son 2-3 hafta kala yüzde 80-85'lere çıkmıştı bu rakam. Dolayısıyla bir karşılık buldu" diye konuştu.

HEDEF: 600 MİLYON DOLAR

Nihat Zeybekci, Türkiye ile Belarus arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili olarak ise "Yapılan görüşmeler neticesinde Belarus'la şu an itibariyle yaklaşık olarak 600 milyon Dolar olan dış ticaret hacminin 1 milyar Doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon