Fed, 10 yıl sonra faizi artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed) bütün dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, faizlerde 10 yıl sonra ilk kez artırıma gitti.

Yayınlanma: 16.12.2015 - 20:21
Abone Ol google-news

Tüm dünyanın merakla beklediği karar açıklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) yüzde 0-0,25 aralığındaki politika faizlerini yüzde 0,25'e yükseltti. Fed böylece 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Karar sonrası açıklama yapan Fed Başkanı Yellen, "Faizlerin normalleşmesi muhtemelen kademeli olacak" dedi.

Yılın son toplantısını gerçekleştiren Fed faizi 25 baz puan artırdı. Fed böylece politika faizini yüzde 0,25 - 0,50 aralığına yükseltti.

Faiz artırım kararı oybirliğiyle alındı. Fed, istihdam piyasasında bu yıl kayda değer artış yaşandığını belirtti. Uzun dönem büyüme beklentisi yüzde 2 ile değişmedi.

Fed, "Gelecek faiz arttırımların zamanlaması için istihdam piyasası, enflasyon beklentileri ve uluslararası gelişmeler değerlendirecek" değerlendirmesi yaptı. Banka faizi 2008 krizi sonrasında yüzde 0-0,25 aralığına çekmişti. Fed, Aralık 2008'den beri faizde değişikliğe gitmedi.

Fed kararı sonrası dolarda son durum

Piyasalardaki genel beklenti de Fed'in faizleri 0,25 artıracağı yönündeydi.

Fed'den yapılan açıklamada faiz artırım kararının karar çoğunluğuyla alınmadığı ifade edildi.

ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

Analist ve piyasa oyuncuları bugünkü karardan daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacak.

Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan tahminlere göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375 düzeyinde olmasını beklerken, uzmanların gelecek yıl sonu tahmini yüzde 1 ile 1.25 aralığında bulunuyor.

Birçok yatırımcı Fed'in faizleri 2016 yılında en az iki kez artıracağını düşünüyor. Ama faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde.

'Fed kararından sonra özellikle Türkiye'ye dikkat'

YELLEN TARİHE GEÇTİ

100 yıllık Fed tarihinde ilk kez kadın başkan olan Janet Yellen, yaklaşık 10 yıllık süreçte faizleri ilk kez artırarak tarihe geçti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler