Dünya petrol devi iflasın eşiğinde

Aşırı düşen petrol fiyatları nedneiyle finansal olarak kabus gibi günler geçiren, şimdiye kadar zenginlikleri ile görmeye alıştığımız Suudi Arabistan, bu günlerde bankalardan kredi arayışına girdi.

Yayınlanma: 09.03.2016 - 15:31
Abone Ol google-news

Son aylarda rekor seviyelere düşen petrol fiyatları, gelir kaynağı petrol olan birçok ülkeyi finansal açıdan ağır bir şekilde yaraladı. Suudi Arabistan, Azerbaycan, Katar, Venezüela gibi ülkelerin milli gelirlerinin neredeyse tamamını oluşturan petrolde yaşanan düşüş bir miktar ivme kaybetse de bu ülkelerde sıkıntılar daha çok uzun süreler devam edecek gibi görünüyor.

SUUDİ ARABİSTAN'DA ACİL KREDİ ARAYIŞI

Uluslararası ajanslara yansıyan haberlere göre, sürekli zenginlikleri ile görmeye alıştığımız Suudi Arabistan, bankalardan acil kredi arayışına başladı. Yaklaşık 6 ile 8 milyar dolar arasında kredi fonuna ihtiyaç duyan Suudi Arabistan,  geçtiğimiz aralık ayı sonunda ülkesindeki akaryakıt fiyatlarında yüzde 60'ları bulan zamlar yapmıştı.

Borç arayışına giren Suudi Arabistan yabancı bankalardan borçlanmaya hazırlanıyor.  Reuters'a bilgi veren kaynaklar, Suudi Arabistan'ın 6-8 milyar dolar arasında banka kredisi aradığını belirttiler.

IMF UYARMIŞTI

Suudi hükümeti 10 yıldan uzun süreden bu yana ilk kez borçlanmaya gidecek. Suudi Arabistan'ın bütçesi, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıl 98 milyar dolar rekor açık vermişti.

Suudi Arabistan ülke tarihinin en büyük bütçe açığını azaltmak için harcamalarda kesintiye gitmeyi ve petrol dışında gelir kaynakları yaratmayı planlıyor.

IMF geçen yıl Suudi Arabistan için iflas tahmininde bulunmuş ve ülkenin sadece beş yıla yetecek kadar finansal varlığı olduğu uyarısında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler