Erdoğan 'altın' dedi, dolar ve avro rekor kırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'altına yatırım yapın' konuşmasının ardından dolar kuru 3,59'u da aşarak tarihi rekorunu 3,5935'e taşıdı. Avro ise 3.80'i gördü.

Yayınlanma: 01.12.2016 - 09:00
Abone Ol google-news
 
Küresel ekonomik gelişmelerin yanında, Türkiye'de yeniden gündeme gelen referandumun yarattığı gerginlikle dün yeni rekorlar kıran avro haftanın son gününde de yeni rekor düzeye çıkarken, dolar da rekor düzeylere yakın başladı.

OHAL ve yasadaki belirsizliklere, Başbakan Binali Yıldırım'ın dün MHP ile anayasa üzerinde anlaştıklarını açıklaması eklenince 3.7180 liralık tarihi zirveye tırmanan avro, yeni günde de 3.7402 lira ile yeni rekor düzeye çıktı.

Yıldırım'ın açıklamalarının ardından, piyasalarda yakın dönremde bir referandum sürecine girileceğine dönük endişelerin artmasıyla 3.5057 liralık yeni tarihi zirveye tırmanan dolar da yeni güne 3.49 - 3.50 lira aralığında başladı.

ERDOĞAN KONUŞTU YENİ REKOR GELDİ

Ankara’da otomotiv ticaret merkezinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan halka dövizlerini bozdurmalarını ve altın ile lira almalarını söyledi.

Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının ardından dolar kuru 3.52'yi geçerek yeni tarihi zirveyi gördü.

GÜN ORTASINDA YENİ REKOR

TL'nin dolar ve avro karşısındaki değer kaybı hız kesmiyor. Gün ortasında dolar 3,59'u da aşarak tarihi rekorunu 3,5935'e taşıdı. Avro ise 3.80'i gördü. 

"TL'DEKİ DEĞER KAYBI CANIMIZI SIKIYOR"

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan toplantıdaki konuşmasında TL'deki değer kaybına dikkat çekti. Özilhan "Türk Lirası'ndaki değer kaybı sürerse enflasyona etkisi kaçınılmaz. Riskin büyüklüğü nedeniyle önlemlerimizi bugünden almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.


"EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN ÜLKE OLMAMIZI DÜŞÜNMELİYİZ"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes de toplantıda yaptığı konuşmada Symesi "Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz.... Acilen bir büyüme hikayesi yaratmamız gerekiyor" diye konuştu.

PETROL DE YÜKSELİŞTE

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hazırladığı ve genel ekonomik durumu değerlendiren Bej Kitap'ta (Beige Book) "ekonomik görünümün genel olarak pozitif olduğu" belirtildi. Buna karşılık, genel olarak ücretlerin, enflasyonda Fed'in istediği artışı destekleyecek kadar yükselme olmadığının da altı çizildi.

OPEC'in dün Viyana'da yapılan toplantısından, Rusya ile de anlaşarak, 2008 yılından bu yana ilk kez petrol üretiminde kesinti yapılması yönünde bir karar çıktı. Günlük 33.6 milyon varille dünyanın petrol üretiminin üçte birini gerçekleştiren OPEC yeni anlaşma çerçevesinde Ocak 2017 itibariyle üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltacak.

OPEC toplantısı öncesi 45 dolar dolayında olan, Türkiye'nin de fiyatlamada temel aldığı Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 10'dan gazla artışla 50 doları da aşarak, 51.75 dolara kadar yükseldi. Uluslararası piyasalardaki petrol analistlerine göre fiyatlar kısa sürede 55 dolara ulaşabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler