Dolar ve avro yükselişe geçti... MB yine müdahale etti

Merkez Bankası'nın adımıyla 3.92 liradan dönen dolar yeni güne 3.77 liradan başladıktan sonra yeniden 3.80 liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası, dövizdeki hızlı tırmanışı durdurmak için ilk adımını dün attığı fonlama müdahalesini, bugün de "haftalık repo" ihalesi açmayarak yeniledi. Bunun üzerine dolar 3.79 liraya, avro da 4.02 liraya geriledi.

Yayınlanma: 13.01.2017 - 09:42
Abone Ol google-news

Anayasa görüşmelerine bağlı politik gerginlikler ve enflasyonun yükselişe geçmesinin etkisiyle rekor düzeylere tırmanan dolar ve euro, Merkez Bankası'nın bankaları fonladığı haftalık repo ihalesi açmaması sonucu geriledi.

Merkez Bankası'nın adımıyla 3.92 liradan dönen dolar yeni güne 3.77 liradan başladıktan sonra yeniden 3.80 liranın üzerine çıktı.

Müdahale sonrası 4.17 liralık tarihi rekor düzeden gerileyen avro da ilk işlemlerde 4.01 lirayı gördükten sonra 4.04 liranın üzerine çıktı.

Bankaları yüzde 8.0 faiz ile fonladığı "miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi"ni açmayan Merkez Bankası, bankaları "yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo" ve "yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresi" yoluyla fonlamaya devam edecek.

Döviz neden yükseliyor? Eski MB Başkanı Durmuş Yılmaz'dan dikkat çeken açıklama

MERKEZ BANKASI YİNE MÜDAHALE ETTİ

Merkez Bankası'nın ihale açmaması üzerine, güne 3.80 liranın üzerinde başlayan dolar, 3.79 liraya, 4.04 liraya çıkan euro da 4.02 liraya geriledi.

Bankaları yüzde 8.0 faiz ile fonladığı "miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi"ni açmayan Merkez Bankası, bankaları "yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo" ve "yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresi" yoluyla fonlamaya devam ediyor.

Merkez Bankası, haftalık repo ihalesi açmayınca, bankalar için liranın maliyeti artıyor ve nedenle dövize talep yaratamadığı için de kurlardaki yükseliş frenleniyor.

Ekonomi Bakanı Zeybekci: MB'nin piyasaya döviz satarak müdahale etmesi yanlış bir yaklaşım olur


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler