Emekçiler kazandı

Birleşik Metal-İş’e üye yaklaşık 2 bin 200 işçinin 20 Ocak sabahı başlattığı ancak hükümetin öğlen yasakladığı grevde işçiler direnerek zafer kazandı. Grev yasağına karşı grev yapan işçiler toplu iş sözleşmesini imzaladı. Sendika Başkanı, “Mücadele, grev yasağını fiilen ortadan kaldırdı” diye konuştu.

Yayınlanma: 24.01.2017 - 20:55
Abone Ol google-news

Metal işçileri son yıllarda tarih yazıyor. Geçen yıl hiç beklenmedik bir zamanda, beklenmedik bir hızla beklenmedik bir şekilde otomobil fabrikalarında başlayan hareketlilik, ‘Metal fırtına’ olarak haklı bir sıfatla emek hareketi tarihindeki yerini alırken bu yıl da metal işçileri grev yasağına karşı, grevle toplu iş sözleşmesini imzaladı.

Sabahın erken saatlerinde sorularımızı yanıtlayan Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Sabah 06.00’da döndüm Ankara’dan, hiç uyumadan fabrikalara gidiyorum. Ama değdi, çok mutluyuz çünkü bu yalnız bizim arkadaşlar için değil tüm işçi arkadaşlar için önemli bir kazanım” derken ‘Direne direne kazanacağız’ın bir slogandan ibaret olmadığını, inatla direnenlerin kazandığını dile getiriyordu.

Sabah grev, öğlen yasak...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İş sendikası ile Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS)’e bağlı GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik işletmelerinde uzlaşma sağlanamamış, 20 Ocak Cuma sabahı sendikanın başlattığı grevler aynı günün öğleninde Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmıştı.

Neredeyse rutin bir uygulama haline gelen ve işçilerin grev hakkını tamamen hükümetlerin iznine bağlayan bu uygulamaya karşı metal işçileri mücadeleye devam kararı almış, fabrikalarda pazartesi gününe kadar işbaşı yapılmamıştı. Serdraroğlu’nun verdiği bilgiye göre, ardından tüm vardiyalarda mücadele fabrikaların içine taşındı.

...Gece sözleşme

23 Ocak Pazartesi günü akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı her iki sendikayı görüşmeye davet etti. Yapılan görüşmede adı geçen işletmelere bağlı fabrikalarda çalışan yaklaşık 2.200 üye için 2016-2018 dönemini kapsayan iki yıllık toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varıldı.

Serdaroğlu sözleşmeye ilişkin “İmzalanan sözleşme grev yasaklandığında gelinen noktadan daha ileri kazanımlar içermesi açısından da bir ilktir” derken kazanımları şöyle özetliyor; Saat ücretlerine birinci altı ay için 1.20 lira artı yüzde 7 zam yapıldı. Ortalama olarak yüzde 18.5 artışa tekabül ediyor.

Bu oran ile birinci altı için işyerlerine göre ortalamada 443 ile 510 lira net artış sağlandı. Yürürlüğü iki yıl olarak belirlenen sözleşmede diğer zam dilimleri ise ikinci ve üçüncü altı aylar enflasyon artı bir puan artış sağlandı.

Sosyal yardımlarda yüzde 27 oranında artış kaydedilirken, Dini Bayram mesaileri de yüzde 200’e yükseltildi.

Engelliler gününde ücretli izin, eşin anne ve babasının ölümünde üyeye 4 gün ölüm izni, ABB işyerinde işçilere sağlık sigortası gibi haklar da kazanıldı.

Tarih yazmaya devam

Gelinen noktanın metal işçisinin kararlı tavrı ile mümkün olduğunu, metal işçilerinin ve Birleşik Metal İş’in tarih yazmaya devam edeceğini dile getiren Serdaroğlu, “Bu kazanımların yanında grev yasağına karşı verilen mücadelenin elde ettiği kazanım da son derece önemlidir. Grev yasağı fiilen ortadan kaldırılmıştır. Grev hakkına sahip çıkan üyelerimizi, onlara sonuna kadar destek olan örgütlü olduğumuz diğer işletmelerdeki üyelerimizi kutluyor, ilk günden itibaren bu mücadelede sendikamızın yanında olan emek dostlarına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler