Şerbetçiotu deyip geçmeyin

Çok ekilmesi halinde ithalatı azalacak. Bira üretiminde kullanılan şerbetçiotunun tek alıcısı Anadolu Efes. Alım garantisi veriyor. İhtiyacının ancak yüzde 60’ı karşılanabiliyor.

Yayınlanma: 20.08.2017 - 06:14
Abone Ol google-news

Biranın olmazsa olmazlarından biri şerbetçiotu ve Türkiye’de sadece Bilecik ve civarında yetişiyor. Aromatik tadını ve acılığını bu ot veriyor. Ayrıca dayanıklılık süresini de uzatıyor. Yılda bir kez ağustos ayında hasadı yapılan bu değişik bitkiyi yerinde görmek ve bölge ekonomisine katkısını konuşmak üzere bu otun tek alıcısı olan Anadolu Efes Grubu ile Bilecik Pazaryeri’ne gittik. Özellikle 6500 nüfuslu Pazaryeri ilçesinin ağırlıklı geçim kaynağı şerbetçiotundan.

Anadolu Efes burada 500 civarında çiftçiye sözleşmeli tarım yaptırıyor. 1971’de kurulan ve 1976 yılında Anadolu Efes’e katılan Bilecik Şerbetçiotu İşleme Tesisi 900 ton civarında şerbetçiotu satın alıp 250 ton pelet şerbetçiotu üretiyor. Şerbetçiotu çok çabuk ve yukarı büyüyen bir bitki. Boyu 8 metreye kadar çıkıyor.

Tescilli tohumu da var

Bira sektörünün ihtiyacı olan yaş şerbetçiotu miktarı 3000 ton. Tesisin operasyon Müdürü Sami Ökmengil ve şerbetçiotu doktoru olarak anılan Üretim Yöneticisi İlker Bağcı şunları söylüyorlar:

Şerbetçiotu açığımızı kapatabilmek için ekim alanlarının artırılmasına çalışıyoruz. Daha çok ürün alabilmeleri için çiftçilere destek oluyoruz.

Yoğun arge çalışmaları sonunda 7 adet kendi adımıza tescilli tohumunuz var. Tescilli tohumlarımızı verdiğimiz çiftçilerin ürünlerini sürekli olarak alma garantisi veriyoruz” ve ekliyorlar “Keşke Türk çiftçisi daha çok şerbetçiotu dikse”. Ancak belli ki pek kolay değil. Zira çiftçilere dışardan pompalanan söylem “bu ot haram, birada kullanılıyor; onun yerine çilek ya da fasulye ekin”. Hasadın ardından ürünleri işlemek üzere tesise getiren çiftçilerden bir ikisi ile sohbet ediyoruz. “Geçimimiz buradan. Dönümden 7 bin lira brüt gelir elde ediyoruz. Ben beş vakit namazımdayım ama bu iş başka üretim başka bana göre. Üstelik bu ot için alım garantisi veriliyor” diyor. Ama şunu da ekliyorlar: “Keşke Anadolu Efes burada bir başka fabrika daha kursa, gençlerimiz iş bulamadıkça başka kentlere göç ediyorlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler