ABD 40 yıllık yasağı gevşetiyor

ABD petrol ihracatında 40 yıldır uyguladığı yasağı yumuşatıyor. Haber petrol fiyatlarında da etkisini gösteriyor.

Yayınlanma: 25.06.2014 - 14:36
Abone Ol google-news

Enerjin piyasasının hareketlenmesi ile petrol üzerine gözler dönerken ABD tarafında da dikkat çeken bir haber geldi. 

WSJ’da yer alan bir habere göre ABD 40 yıllık yasağı gevşetebilir.  1973 yılında İsrail’de Yom Kippur bayramının kutlanması sırasında kutlamaları fırsat bilen Mısır ve Suriye’nin saldırı ile başlayan savaş sonrasında Araplar meşhur petrol krizini de çıkartmış oldu. Bütün Arap devletlerinin katıldığı savaşta ABD yarımdı alan İsrail, ağır kayıplar verirken savaştan sonra ABD Arap ülkelerinin ambargosu ile kendi ihracat yasağını koymuştu.  40 yıl sonra şimdi bu yasağın esnetilmesi gündemde.

Bakanlıktan yapılan açıklamada son 40 yıldır uygulanan kuralın değişmediği kaydedilirken, ABD’de rafine edilmiş jet yakıtı, dizel gibi ürünlerin ihraç edilebilirken belirli limitler haricinde ham petrol ihracatının yasak olduğu belirtildi.

Habere göre, 2 şirket ultra-hafif olarak bilinen petrolün ihracı için izin aldı. Böylece alıcılar alım yaptıktan sonra ürünleri işleyebilecekler. 

WSJ haberinde Obama yönetimin rafine edilmemiş ABD petrolünü 40 yıl sonra ihraç edilmesi için ilk adımı atarak Pioneer Natural Resource ve Enterprise Production Partners şirketlerine ultra hafifi petrol yabancı alıcılara ulaştırabilmesi için ilk izinleri verdi. İlk teslimatların Ağustos ayında yapılması planlanıyor.  Hükümetin adımın diğer şirketleri de cesaretlendirebileceği kaydedilirken Ticaret Bakanlığı tarafından konu ile ilgili çalışma yapıldığına dair haberlerde geldi.  Bu durumda kurallarda örtülü bir yumuşama olabileceği fiyatlanıyor. Piyasa uzamanları 107 dolardan dönen WTI'da haberin etkisinin olabileceğini kaydediyorlar.

ABD'de özellikle kayadan çıkarılan petrollerle birlikte ultra hafif petrol ürünlerinin fiyatı ham petrole göre 10 dolar düşmüştü. ABD'nin günlük petrol üretiminde de son 4 yılda büyük artış yaşandı. Wall Street Journal'a göre 4 yıl önce günde 6 milyon varilin altında petrol üretilirken Mart 2014 itibariyla bu rakam 8.2 milyon varile kadar çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler