Kadro beklerken işsiz kaldılar

İstanbul’da 15 bin belediye işçisinin taşerondan kadroya geçiş başvurusu reddedildi. On binlerce işçi, birikmiş haklarını da kaybetti.

Yayınlanma: 01.03.2018 - 22:27
Abone Ol google-news

Kamuda taşeron şirketlere bağlı çalışan işçilerin kadro başvurularının sonuçları açıklanmaya başlandı. İstanbul’da yaklaşık 15 bin belediye işçisinin başvurusu reddedildi. Emeklilik hakkı kazanmış olma, kapsam dışı kalma ya da adli sicil kaydına göre eski hükümlü olma gerekçeleriyle başvuruları reddedilen binlerce işçi, eğer itirazları kabul edilmezse işsiz kalacak. DİSK, Türkiye genelinde sayının 150 bin olduğunu açıkladı. Emeklilik ve eski hükümlü olma gerekçelerinin yanı sıra, “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle de birçok işçinin başvurusunun reddedildiği belirtiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB), İETT, İSKİ ve diğer iştiraklerde çalışan 22 bin 160 işçinin kadro başvurusu kabul edilirken, 8 bin 969 işçi ret yanıtı aldı. Bunların 8 bin 386’sı için kapsam dışı ve geçersiz başvuru gerekçesi gösterildi. Bilgileri paylaşmayan Pendik, Üsküdar ve Kağıthane belediyeleri dışında 36 ilçe belediyesinde toplam 40 bin 32 taşeron işçinin kadroya geçiş başvurusu kabul edilirken, 5 bin 730 başvuru reddedildi. İstanbul’da belediyelerdeki kabul ve ret sayıları ile ret gerekçelerini Cumhuriyet için araştıran Birleşik Emek Koordinasyonu’ndan Avukat Pınar Dinç, birçok başvuru sonucunda ret gerekçesinin belirtilmediğine dikkat çekti.

Hak kaybı

Ret gerekçelerinde SGK kaydının olmayışının da gösterildiğini belirten Dinç, “İşçi taşerona bağlı olarak sigortasız çalıştırılmış. Yasal olmayan sigortasız çalışma, 696 sayılı KHK kapsamında ret gerekçesi olarak sayılıyor” dedi. Sigortasız çalışmaya karşı işçinin taşeron şirkete hizmet tespiti davası açmış olduğunu varsayarsak işe zaten işçiden kadroya geçiş için “taşerona karşı açtığı davadan feragat etme” şartı koşulduğunu hatırlatan Dinç, bu işçilerin iki kez mağdur edildiğini söyledi. Adli sicil kaydı gerekçesi ise çoğu kişi tarafından “sabıka kaydı varmış, ret normal” gibi düşünülse de Dinç, hak kaybına dikkat çekerek “İşçi o sabıka kaydı ile belki 20 yıl o işyerinde çalıştı, çalışmasına bu kayıt engel olmadı ama şimdi bu 20 yıllık çalışma yok sayılıyor” dedi. Dinç, güvenlik soruşturması kapsamında keyfi bir uygulama ile iktidara muhalif işçilere ret yanıtı verildiğini söyledi. Bu ret kararlarına karşı üç gün içerisinde valiliğe itiraz edilmesi gerektiği hatırlatan Dinç, “Ancak çoğu ilanda ret gerekçesi yazılmamış, bu durumda da işçinin itirazı sadece ‘itiraz ediyorum’ demekten ibaret kalacaktır ki bu da büyük bir hak gaspı anlamına gelmektedir” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler