Taksici 100 bin TL kazanıp 6 bin TL vergi ödüyor

Taksiciler ile akıllı telefon üzerinden araç çağırma uygulaması Uber arasındaki çekişme, gündemin ilk sıralarına yerleşti. Taksiciler “Uber vergi ödemiyor” diyor ancak yılda 100 bin TL kazanan taksi plakası sahipleri yıllık sadece 6 bin TL vergi ödüyor

Yayınlanma: 13.03.2018 - 21:41
Abone Ol google-news

Taksiciler ile akıllık telefon üzerinden araç çağırma uygulaması Uber arasındaki çekişme gündemin ilk sıralarına yerleşti. Taksicilerin Uber’e tepkisi son günlerde fiziki saldırılara kadar ileri giderken, Uber’e karşı dava açan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası adına konuşan oda başkanı Eyüp Aksu, Uber’e karşı gerekli yasal düzenleme ve yargı kararı çıkmazsa “sabırlarının taşacağını” açıkladı. Hükümet ise düzenleme yapacağını duyursa da düzenlemenin ne olacağı henüz net değil.

Uber vergisi

Taksicilerin Uber’e karşı öne çıkan argümanlarından biri Uber’in vergi ödemeyerek haksız rekabet sağladığı yönünde. Bir dijital platform olan ve verilen hizmetten yüzde 20 kesinti yapan Uber Türkiye’de vergi ödemiyor ancak İstanbul’da Uber’e kayıtlı 5 bin araç var ve araç sahipleri vergi ödüyor. Öte yandan, aylık 7 bin 500 liraya kiralama yapan taksi plakası sahiplerinin de gerektiği kadar vergi ödemediği de bir gerçek.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, yaklaşık 1.6 milyon TL yatırım yapan taksi plakası sahiplerinin yatırımlarının karşılığını almak için, çok daha az bir yatırımla faaliyette bulunan Uber’e tepki göstermesinin bir açıdan haklı olabileceğini ancak taksi plakası sahiplerine büyük vergi kolaylığı sağlandığına dikkat çekti.

ÖTV yok

Cumhuriyet’e konuşan Bingöl, taksi plakası sahiplerinin ÖTV’siz araç aldığını, KDV ve stopaj ödemediğini ve basit usülde gelir beyanında bulunarak büyük vergi avantajı sağladığını dile getirdi. 2017’de basit usülde sınırın 43 bin TL olduğunu ve taksi plakası sahiplerinin yıllık 40 bin TL civarında gelir beyan ederek yılda sadece 6 bin TL vergi ödediğini dile getirdi. Taksi plakası sahiplerinin yılda 90-100 bin TL gelir ettiğini hatırlatan Bingöl, gerçek usülde ve hasılat üzerinden vergilendirme olması gerektiğini vurguladı. Bingöl, “limonatada bile ÖTV var ama taksicinin aldığı araçta ÖTV yok” diyerek vergi adaletsizliğine dikkat çekti.

Uber’i tercih edenler artıyor

 İstanbul’da Uber’e kayıtlı 5 bin araç var. Bunların 2 bini sarı taksi. 3 bini ise ‘XL’ olarak tanımlanan ve 10 kişilik oturma kapasitesi olan siyah renkli minibüsler. Akıllı telefonlardaki Uber uygulaması üzerinden en yakındaki taksiyi çağırmak, gidilecek yere ücreti öğrenmek ve kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme mümkün. Araçlar kaliteli. Uber, 83 ülkede ve 632 şehirde hizmet veriyor. 50 milyon kullanıcısı var ve dünyada Uber’e kayıtlı sürücü sayısı 7 milyon. Şirketin piyasa değeri yaklaşık 50 milyar dolar.

Vatandaşta ksilere tepkili

Taksici-Uber kavgasında vatandaşın taksicilere tepkisi dikkat çekiyor. Vatandaşın taksicilere tepkisinde öne çıkan nedenler şöyle:

* Kısa mesafeye gitmiyorlar

* Yolu uzatarak fazla para almaya çalışıyorlar, bedeli yukarı yuvarlıyorlar

* Araçlar kalitesiz, içleri temiz değil n Şoförler sigara içiyor ve müşteriye kötü davranıyorlar

* Özellikle turistleri dolandırma oldukça yaygın

PLAKA SAYISI ÇEYREK ASIRDIR DEĞİŞMİYOR

İstanbul Taksi Esnaf Odası verilerine göre, ülkede 75 bin civarında olan taksi sayısı, İstanbul’da 17 bin 395. İstanbul’daki taksi plakası sayısı çeyrek asırdır değişmiyor. İstanbul’da bir taksi plakası fiyatı 1.6 milyon TL civarında. Bu rakam 1999’da 55 bin TL idi. Taksi plakasının değerinin bu kadar hızlı artmasında nüfus ve İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı hızla artarken taksi plakası sayısının sabir kalması oldu. 1992’de 8 milyon olan İstanbul nüfusu, 16 milyonu aşmış durumda. 25 yıl önce 2 milyon civarında turist gelirken, şu an İstanbul’a yılda 10 milyonun üzerinde turist geliyor. Ancak buna rağmen taksi plakası sayısı değişmiyor. Taksi plakası İstanbul’da ortalama 7 bin 500 TL’den kiraya veriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler