Şimşek ve Çetinkaya'dan Erdoğan'ın konuşmasına Londra'da 'seçim' savunması

Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın, Erdoğan’ın piyasalarda yarattığı şoku telafi etmek için Londra’da yaptığı görüşmelerin perde arkası uluslararası ajanslara yansıyor. Yabancı yatırımcılara göre Şimşek ve Çetinkaya, gerekirse faizi yeniden artırma güvencesi verirken Erdoğan’ın mesajlarını “seçim üslubu”na bağladı. Türkiye’nin ekonomi yöneticileri, görüşmelerde ayr

Yayınlanma: 31.05.2018 - 07:32
Abone Ol google-news

<video:983594>


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın Londra’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelere katılan yatırımcıların Reuters’a verdiği bilgiye göre, iki yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki hafta önce Londra’da yatırımcılara yaptığı açıklamaların yarattığı gerilimi düşürmeye yönelik açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, iki hafta önceki yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde gelecek ayki seçimlerle birlikte ekonomi yönetiminde ağırlığını artırmayı planladığını ve yükselen enflasyonla mücadele için faizlerin düşmesi gerektiğini ifade etmişti. Reuters’a konuşan, toplantıya katılan adının açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi, “Verdikleri mesaj geçen hafta Erdoğan’dan aldığımızdan kesinlikle daha farklıydı” dedi.

Aynı yatırımcı sözlerini şöyle sürdürdü:“Bu kararların hepsine Erdoğan’ın ya doğrudan ya da ‘Bak Mehmet, TL’yi tekrar kontrol altına almak için ne gerekiyorsa yap’ diyerek onay verdiğine inanmamız gerekiyor.”

‘Pragmatiktir o’

Fon yöneticilerinin verdiği bilgiye göre Bank of America Merrill Lynch’in Londra ofisinde dün en az beş toplantı düzenlendi. Toplantılar sakin bir ortamda geçti. Şimşek ve Çetinkaya, yatırımcıların Erdoğan’ın önceki sert mesajları hakkındaki sorularına cumhurbaşkanının ‘seçim üslubunda’ olduğu cevabını verdi. İki yetkili ayrıca Erdoğan’ın pragmatik olduğunu ve ‘yönetim içinde yapılması gerekenler konusunda bir anlayışın’ var olduğunu ifade etti.

<haber-yatay:986443,983538>

Kaynaklar ana konulardan birinin de merkez bankasının faiz çerçevesinde sadeleşme olduğunu ifade ettiler. Adının açıklanmasını istemeyen diğer bir fon yöneticisi, “Sonuç olarak faizleri yükselttiler, enflasyonda kötü bir rakam gelirse, ki Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısından önce geleceğini düşünüyorum, faizleri tekrar artırmaya hazırlıklılar”dedi.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, görüşme sonrası dün Twitter’dan yaptığı açıklamada, Londra’daki yatırımcılarla görüşmelerinin verimli geçtiğini, yatırımcıların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Dolar 4.45’in altında

Merkez Bankası’nın attığı adımlar ile Mehmet Şimşek ve Murat Çetinkaya’nın Londra’da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirdikleri toplantıların TCMB’ye olan güveni tazelemesiyle dolar/TL, 18 Mayıs’tan beri ilk kez 4.50’nin altına geriledi. TL’nin dün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 2’yi aştı. Moody’s’in raporunun etkisiyle gün içinde 4.56’ya çıkan dolar/ TL daha sonra 4.4477’ye kadar gerildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler