Taraftarların 'Passolig' isyanı: Fişleneceğiz!

Uluslararası Taraftar Sempozyumu'nda Passolig ve E-bilet konuşuldu. Taraftarlar, 'Passolig'in fişlenme kaygısını arttırdığını dile getirdi.

Yayınlanma: 04.08.2014 - 10:18
Abone Ol google-news

Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) düzenlenen “Uluslararası Taraftar Sempozyumu” yapılan ikinci gün oturumlarıyla devam etti. “Renklerimiz farklı ama sorunlarımız ortak” diyen taraftarlar, iki gün boyunca sorunlarını masaya yatırdı. Passolig uygulamasının fişleme kaygısını artırdığına dikkat çekildi. Sempozyuma katılan Beşiktaş (BJK) Yönetim Kurulu Eski Üyesi İbrahim Altınsay’ın, “Türkiye’deki en büyük sorun, bütün gücü elinde toplayan kulüp başkanları, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve bunların üstünde siyasi iktidarlardır” sözleri taraftarlardan büyük alkış aldı.

TRİBÜNDE KADIN OLMAK

Oturumun ilk bölümünde Taraftar Hakları Derneği Üyesi Yeşim Özcan ve Sportmence Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alev Doğan söz aldı. “Tribünde Kadın Olmak” temasının işlendiği ilk bölümde konuşan Alev Doğan, “TFF’nin seyircisiz oynama adı altında kadın ve çocuklara statları açması iyi ancak sanki kadın ve çocuklar seyirci olarak görülmüyor. Burada cinsiyetçi bir eğilim var. Kadınlar futboldan anlamıyor demek doğru değil. Her tür anlamda yaşanan ayrılıklar sporda da kendini gösteriyor. Özellikle statlarda edilen küfürler kadın seyircilerin tribünlere gelmemesine neden oluyor. Buna tacizleri de ekleyebiliriz. Bunların giderilmesi için el ele vermeliyiz” dedi.

“PASSOLİG FİŞLEME KAYGISINI ARTTIRDI”

İkinci bölümde Taraftar Hakları Derneği Üyesi İlyas Bulcay’ın moderatörlüğünde Taraftar Hakları Dayanışma Derneği Üyesi Ertuğrul Cem Cihan “Passolig uygulaması hakkında yürütülen hukuki süreç”, avukat Dinçer Tomruk “6222 sayılı yasanın hukuka aykırılıkları” ve Spor Hukuku Enstitüsü ve İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Gürkan Özocak “6222 sayılı yasanın yapısı, tribüne yönelik hükümleri ve e-bilet” hakkında bir konuşma yaptı. Konuşmalarda, “Başka bir tribün mümkünse başka bir futbol ve dünya da mümkün” ile “Futbol borsada değil arsada güzeldir” sloganlarının önemine dikkat çekilerek, “Passolig” uygulamasının fişlemeye yönelik kaygıları arttırdığının altı çizildi.

ALTINSAY: ENGEL KULÜP BAŞKANLARI

Üçüncü bölümdeyse Beşiktaş (BJK) Yönetim Kurulu Eski Üyesi İbrahim Altınsay, Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları, Uygulamaları ve Araştırma Merkezi Müdürü Emir Güney, futbol ekonomisti Tuğrul Akşar ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Spor Hukuku Komisyonu Üyesi Mert Yaşar söz aldı. Altınsay konuşmasında, “Kulüpleri kulüp yapan iki özellik vardır. Bunlarda biri tarihleri, diğeriyse taraftarlarıdır. Küreselleşmeden evvel taraftarlar futbolcularla, sporcularla iç içeydi. Küreselleşmeyle artık futbol bir endüstri haline geldi. Aslında işin özünde irrasyonel olan, açıklanamayan bu taraftarlık bilincinin önemi var. Kulüp olarak stada taraftar çekemeyip, televizyon aboneliği satamıyorsanız endüstrinin içinde olmanızın anlamı yok. Türkiye’deki en büyük sorun, bütün gücü elinde toplayan kulüp başkanları, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve bunların üstünde siyasi iktidarlardır. Bunlardan sıyrılmadan gerçek anlamda Türkiye’de futbol ve spor gelişemez” şeklinde konuştu.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Sempozyumun son bölümünde NTV Spor ve Eurosport’tan Bağış Erten, Hürriyet gazetesinden Burak Kuru, Evrensel gazetesinden Mithat Fabian Sözmen’in konuşmalarından sonra taraftar forumu düzenlendikten sonra hep birlikte fotoğraf çektirdi. Etkinlikte Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç adına Maltepe Belediyesi Başkan Vekili Hasan Gökkaya tarafından, katılımcılardan Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızoğlu, Taraftar Hakları Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Ulusoy, Avrupa Taraftar Ağları ve Taraftar İşbirliği Football Supporters Europe CEO'su Danieal Wurbs ve Futbol Taraftarları Federasyonu Üyesi (FSF) Garreth Cummings'e plaket verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler