Bir Başka Kıbrıs

Deniz tatili ve eğlence olarak popülerlik kazanan Kıbrıs, milattan önce 9. yüzyıla dayanan tarihi, eski Rum binaları ile öne çıkan mimarisi, el değmemiş doğası ve bakir sahilleri ile kuşkusuz Akdeniz’in incisidir.

Yayınlanma: 28.03.2016 - 11:49
Abone Ol google-news

Kıbrıs, bir taraftan Arap çöllerinden gelen sıcak hava esintisi, diğer taraftan Ege körfezi ve Suriye körfezi arasında bir hat boyunca esen serin havanın arasında kalmış mikro klima özelliği taşıyan bir havaya sahiptir. Bu coğrafyayı baştan aşağı tanımak için dört bir köşesini gezmek gerekmektedir.

Kıbrıs’ın kuzey doğusunda yer alan en uç noktası Dipkarpaz’dır. Dipkarpaz, mutlaka yapılması gerekenler listesinde en çok madde ekleyebileceğiniz bir bölgedir. Bu bölge tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hıristiyan inancına göre İsa’nın havarilerinden biri deniz yoluyla Kudüs’e giderken gemide su sıkıntısı baş göstermiştir. Andreas isimli bir havari Dipkarpaz Köyü’nde bulunan Apostolos Andreas Manastır’ına çıkarak bastonunu yere vurmuştur. Tam vurduğu yerden su fışkırmıştır. Gemiyi kullanan tek gözü kör kaptan bu su ile yüzünü yıkadıktan sonra gözünün açıldığı rivayet edilmektedir. Yine bu bölgede Fenikelilerin yerleştiği ilk antik kent olma özelliği ile öne çıkan Ayios Philon Kilisesi, kucağında İsa’yı taşıyan Meryem Ana ve 5 havari mozaikleri ile dünyada eşine rastlanamayacak olan Panaya Kanakaria Kilisesi ve güneşin altında gözlerinizi kamaştıracak güzellikteki Altın Kumsal’ı ziyaret etmeden ayrılmamalısınız.

Resim: Ayfilon Plajı

Dipkarpaz köyünün 2 kilometre kuzeyinde yer alan uçsuz bucaksız masmavi denizi ile altın rengi kumların buluştuğu Ayfilon Plajı adeta cennetten bir köşedir. Roma kilisesine gelmeden önce bozuk ara yoldan sola dönüp 500 metre ilerlediğinizde işte bu tarifi imkânsız manzara ile karşılaşırsınız. Korunaklı bir bölge olması sayesinde en rüzgârlı havalarda bile çarşaf gibi önünüze serilen denizin keyfini her an çıkartabilmeniz için köy içerisinde yerel halkın işlettiği 10 -12 adet butik otel bulunmaktadır. Bu bölgenin en öne çıkan otelleri ise taş mimarisi, organik yiyecekleri ile Revaklı Ev Guest House, odun ateşinde kendi pişirdikleri lezzetli ekmeleri, bir çiftlik evinde bulabileceğiniz bütün imkânları ile Karpaz Çiftlik Evi ve keyifli muhabbeti ve temiz odaları ile Castle Carpasia Otel’dir.  Gerek konaklama noktalarına giderken, gerekse tarihi ve turistik bölgelere ziyaret ettiğinizde yol kenarlarında yüzlerce Karpaz eşeklerini görebilirsiniz. Karpaz eşekleri, insanlar ile iç içe yaşamayı seven hayvanlardır. Sizlerin onları beslemek için yapacağınız davete karşılık vereceklerdir. Karpaz eşeklerini beslemekte yapılacaklar listenizde bulunsun.

Resim: Revaklı Guesthouse

Kıbrıs’ın kuzeyinde ise Girne bölgesi yer almaktadır. Bu bölge tarihi dokusu ve eğlenceli turizm anlayışı olarak öne çıkmaktadır. Birçok turizm otoritesi tarafından Kıbrıs’ı yaşatan şehir olarak adlandırılmaktadır. Girne bölgesinde gündüzleri yöreye özel tatları deneyimleyebileceğiniz, tarihi medeniyetler arasında kaybolabileceğiniz gibi geceleri eğlence merkezleri ile tatilinizi doruklara taşıyabilirsiniz. Bölgenin öne çıkan tarihi yerleri ise; tüm Kıbrıs’ı ayaklarınızın altında hissedeceğiniz, Beşparmak dağlarının üzerinde kurulan üç kaleden en batıda yer alanı Saint Hilarion Kalesi, Gotik mimarisi ile Roma dönemini yansıtan Bellapais Manastırı, Girne Limanı’nın bittiği yerde tüm ihtişamı ile duran Girne Kalesi’dir. Hazır Girne’deyken listenizde üst sıralarda bulunması gereken bu tarihi yerlere Batık Gemi Müzesi, Buffavento Kalesi ve Aziz Andrew’s Kilisesini de eklemeyi ihmal etmeyin. Girne tatiliniz sırasında tarih ile bu kadar iççice yaşarken havuz ve denize girmeyi de ihmal etmemelisiniz. Girne plajlarının çoğu otellere aittir. Giriş ücreti ödeyerek tüm hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Kıbrıs’ın en büyük havuzuna sahip 5 yıldızlı Acapulco otelinin, plajı da muazzam bir kalitededir. Plaj kullanımlarınızda şezlong, şemsiye, minder, üst değiştirme kabinlerini de bünyesinde bulunduran otelin kumsalında devamlı cankurtaranlarda görevde beklemektedir.

Acapulco Oteli, Girne Limanı’nın 8 kilometre doğusunda yer almaktadır. Deniz alternatiflerinizden bir diğeri de Alagadi Plajı’dır. Bölgenin en uzun plajlarından olan Alagadi bir halk plajıdır. Bu plajın en önemli diğer özelliği ise Caretta ve yeşil kaplumbağaların gelip yumurtalarını bıraktıkları ve bu yumurtalardan çıkan kaplumbağalarım lacivert rengi denizle buluştuğu noktadır. Plaj boyunca yürüyüş yapmak harikadır. Girne’nin yaklaşık 15 km. doğusunda bulunan bu plaj, uğramadan dönme listelerinize eklediğinize pişman olmayacağınız yerlerden biri. Adrenalin tutkusu olan ziyaretçiler için ise Girne’nin en uygun plajlarından biri de Escape Beach Club’dır. Diğer adıyla Yavuz Çıkarma Plajı olarak bilinen plajın tüm imkânlarından faydalanmak için giriş ücreti ödemeniz yeterli olacaktır. Plajın tam karşısında bulunan ada etrafında jet ski, parasailing, banana gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz. 

Otellere bağlı olan plajları kullanırken konaklama olarakta otelleri tercih edebileceğiniz gibi Girne’de 1974 yılı öncesinden kalmış butik otellerde bulunmaktadır. Kimi taş mimarisi ile öne çıkmakta, kimi Retro mobilya tarzı ile fark yaratmaktadır. Koşulsuz hangi butik oteli seçerseniz seçin Kıbrıs’ın damak okşayan yöresel tatlarını yakalayabilirsiniz. Doğanın tüm seslerini içinde barındıran, ahşabın tüm çekiciliği odalarına yansıtan, restoranında Akdeniz mutfağının tüm lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz, manzarası ile güneşin doğuşunu ve batışını odanızın içerisinden görebileceğiniz Ambelia Holiday Village tercih edilebilir. Konaklamalarınızda 5 yıldızlı otel konforunuzdan ödün vermek istemeyenlerdenseniz, Girne’nin batısında yer alan; orta çağ şövalyeleri teması ve şato görünümüyle size unutamayacağınız anlar yaşatacak  Le Chateau Lambousa Hotel’de tercihleriniz arasında üst sıralarda yer alabilir. Merkezi bir konumda daha butik bir otel arayışındaysanız; Girne Kalesi’nin hemen yanında denize 30 metre mesafede özel seçilmiş antika eşyalar ile dekore edilmiş, taş mimarisi ile ön plana çıkan Kyrenia Palace Boutique Hotel; sizlere beklediğinizden fazlasını verecektir. Kıbrıs’a özel şeftali kebabı, Kıbrıs köfte, piruhi, kolakas, bullez ve hellim böreği; Kıbrıs’a gitmişken kesinlikle denenmesi gereken yemekler olarak listenize ekleyiniz. 

Resim: Ambelia Holiday Village

1974 Barış Harekatı’ndan önce adı Mağusa olan ve harekat sonrası gazi ünvanı alan Gazimağusa’da, Kıbrıs’ın muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerlerinden birisidir. Özellikle deniz turizminde bölgenin en öne çıkan plajlarına sahip olan Gazimağusa’da; mükemmel kum ve tertemiz plajı, restoranlara çok yakın konumu ile Silver Beach, tüplü dalış sporlarına çok uygun deniz altı zenginlikleri ile Glapsides Beach öne çıkan plajlarıdır. Kıbrıs’ın doğu kıyısında yer alan Gazimağusa yüzyıllar öncesine uzanan tarihi ve surlarla çevrili konumu itibariyle adeta tarih içerisinde yolculuk yapmanız için kaçırılmayacak fırsat. Ziyaretçiler arasında Girne, Lefkoşa kadar tercih edilen bir bölge olmamasına rağmen Gazimağusa’yı ziyaret eden turistlerin bir sonraki Kıbrıs programlarına ilk ekleyeceği varış yeri olması kaçınılmaz. Gazimağusa’nın ikon niteliğindeki en önemli tarihi mirası Lala Mustafa Paşa Camii’dir. Bu caminin eski adı Aziz Nikolas Katedrali’dir. 1328 yılında katedral olarak açılan caminin Osmanlı Devleti tarafından 1571 yılında cami olarak değiştirilmesi sağlanmıştır. Lala Mustafa Paşa Camisini; gotik mimarisi ve hayvan figürleri ile süslenmiş kabartmaları adeta tarihin doğu ve batı harmonisini içerisinde barındırmaktadır.

Bölgenin bir diğer öne çıkan tarih mimarisi ise Salamis Antik Kenti’dir. Bu kent M.Ö 11 yüzyılın kalıntılarını içerisinde barındırırken sizlerin tüm tarih beklentilerinize karşılık verecektir. Bu denli korunmuş olan bu kentin hemen yanında sahilin yer alması ve piknik alanlarının bulunması sizlere bu tarih kentini gezerken mola ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Ayrıca Gazimağusa’da; Venedik Sarayı, Namık Kemal Zindanı ve Müzesi, St. Francis Kilisesi, Sinan Paşa Camii ve Nestoryen Kilisesi’de uğramanız gereken noktaların başında yer alıyor. Bu kadar tarihi ve turistik tesisi gezmek ve eşsiz kumların keyfini çıkartmak için mutlaka Gazimağusa programınızı konaklamalı yapmalısınız. Bölgede kalacak yerler içinde farklı alternatifler mevcut.  Bölgenin önemli otellerinden biri olan Kaya Artemis Resort; Artemis Tapınağı’nın bir örneği olarak inşa edilmiştir. Adanın en büyük ve en kapsamlı otelinde konforunuzdan taviz vermeden rüya gibi bir tatil geçirebilirsiniz. Gazimağusa şehir merkezine 8 km uzaklıkta, gün içerisindeki tüm yorgunluklarınızı Spa masajıyla atabileceğiniz, muhteşem doğası ve altın sarısı kumsalıyla eşsiz bir deneyim yaşayabileceğiniz Salamis Bay Hoteli de konaklama tercihleriniz arasına alabilirsiniz.   

 

Kıbrıs’ın en önemli şehirlerinden bir diğeri de başkent Lefkoşa’dır. Şehir ortadan ikiye bölünmüş durumda. Güneyinde Rumlar, kuzeyinde Türk’ler bulunan bu şehirde gezinirken bir anda çıkmaz sokaklarla karşılaşabilirsiniz. Lefkoşa’nın dar ara sokaklarında gezerken kendinizi tarihin içerisinde yolculuktaymış gibi hissedebilirsiniz. Lefkoşa’nın öne çıkan tarihi miraslarından en çarpıcısı Selimiye Camii’dir. İlk olarak Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilen bu camii gotik mimari anlayışının en güzel örneklerinden biridir. Osmanlı’nın adayı fethetmesiyle birlikte bu kilisenin adı değiştirilerek Selimiye Camii olmuştur. Lefkoşa’da uğramanız gereken diğer tarihi yer ise bölgedeki Türk eserlerinin başında gelen Büyük Han’dır. Büyük Han; Osmanlı döneminde ticaret hanı olarak inşa edilmiştir ve bu kültür günümüzde de aynı şekilde devam etmektedir.

Büyük Han; hala Kıbrıs’ın en özel ticaret hanı görevini üstlenmektedir. Şehrin içerisinde gezerken yorgunluğunuzu atabileceğiniz bir nokta olarak planlarınıza dâhil edebilirsiniz. Eğer sanat düşkünüyseniz Lefkoşa’nın güneyinde yer alan Leventis Sanat Galerisi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu müzede inanılmaz bir modern sanat koleksiyonu sizi karşılıyor olacaktır. Lefkoşa’nın diğer ziyaret edilmesi gereken yerleri ise; Mutlu Barış Harekat’ı sırasında şehit olan Türk askerlerine ait mezarların yer aldığı Boğaz Şehitliği, tarihsel mukayeseyi çok net yapabileceğiniz Barbarlık Müzesi ve şehri ortadan ikiye bölen sadece bir kaç adım sonra başka bir ülkede olmanızı sağlayacak olan Ledra Caddesi’dir. Kıbrıs halkı evlerine gelen misafirlere ceviz macunu ve su ikram eder. Bu eşsiz tatlıyı denemek için birilerinin evine misafir olmanıza gerek yok şehrin herhangi bir noktasından ceviz macunu alabilirsiniz. Bu macunun tadına bakmakta yapılması gerekenler listenizde mutlaka bulunmalı.

Kıbrıs ziyaretiniz ister tarih, ister turistik temalı olsun konaklama için Kıbrıs otelleri yerine kiralık yazlık villa seçeneklerini de incelemelisiniz. Özellikle kalabalık bir grup olarak Kıbrıs’ı tercih etmişseniz, villa kiralamak hem daha eğlenceli hem de daha ekonomik bir tercih olabilir. Kıbrıs’ın neredeyse tüm bölgelerinde rahatlıkla kiralık yazlık villa bulabilirsiniz. Tabiki otellerde olduğu gibi rezervasyonunuzu da gitmeden önce yapmak, istenmeyen sürprizler yaşamanıza engel olacaktır. Özel havuzu, kliması ve hatta bahçesinde barbekü yapabileceğiniz tam donanımlı kadar villaları, dilerseniz yeşilliklerin içerisinde gözlerden uzak bir noktada kiralayabilir, dilerseniz de şehrin içinde aradığınız mahremiyeti yakalayabileceğiniz bir noktada kiralayabilirsiniz. 

 Kıbrıs’taki tüm Otel rezervasyon ve villa kiralama hizmetleri için “Kıbrıs’ta Tatilin Adresi” olan Persefon Tourism Ltd. Şti’ne ait olan www.kibris.com.tr sitesinden yararlanabilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler